TRAVEL

Ταξίδια με την αδρεναλίνη στα ύψη: Οι πιο επικίνδυνοι προορισμοί του κόσμου

Εθνικό Πάρκο Madidi, Βολιβία, πηγή: Instagram

Για τους ταξιδιώτες που αγαπούν την αδρεναλίνη και την περιπέτεια

Κάθε προορισμός κρύβει τα δικά του μυστικά, προσφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες στον επισκέπτη του και στιγμές που θα θυμάται για πάντα. Πόσες φορές, ωστόσο, έτυχε σε κάποιο από τα ταξίδια σας να βρεθείτε αντιμέτωποι με θανατηφόρα φυτά ή επιθετικά φίδια; Πόσες φορές περπατήσατε σε άνυδρες ερήμους ή παγωμένα όρη, αντιμετωπίζοντας θερμοκρασίες ρεκόρ; Πόσες φορές σας περικύκλωσαν τοξικά αέρια;

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ζήσει ποτέ κάτι ανάλογο στα ταξίδια μας και όλα αυτά ακούγονται σαν περιεχόμενο κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, οι συνθήκες αυτές είναι πραγματικές σε ορισμένα μέρη του κόσμου και ξυπνούν την περιέργεια και τα πιο άγρια ένστικτα των ταξιδιωτών εκείνων που αναζητούν την αδρεναλίνη.

Αλήθεια, εσείς θα φτάνατε ως τους πιο επικίνδυνους προορισμούς του κόσμου;

Εθνικό Πάρκο Madidi, Βολιβία

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Teresa (@soyunaamazona)

Ρίχνοντας μία πρώτη ματιά, o ταξιδιώτης θα απορήσει γιατί αυτό το γραφικότατο μέρος ανήκει στην κατηγορία με τους πιο επικίνδυνους προορισμούς του κόσμου. Φαινομενικά, το Εθνικό Πάρκο Madidi της Βολιβίας είναι ένα όμορφο μέρος με εντυπωσιακή χλωρίδα.

Στην πραγματικότητα, όμως, η χλωρίδα αυτή μπορεί σε δευτερόλεπτα να μετατραπεί στον χειρότερο εφιάλτη του επισκέπτη. Τα φυτά που έχουν αναπτυχθεί στο πάρκο αυτό ανήκουν στην κατηγορία της πιο δηλητηριώδους και επιθετικής χλωρίδας του κόσμου. Ακόμη και η παραμικρή επαφή με οποιοδήποτε από τα φυτά του πάρκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παθήσεις, όπως έντονο κνησμό, εξανθήματα, ακόμη και ζάλη.

Ο κίνδυνος, όμως, για τον ταξιδιώτη δεν τελειώνει εκεί, αφού παράλληλα ένα κόψιμο ή μία μικρή πληγή μπορεί εύκολα να μολυνθεί με τροπικά παράσιτα.

Έτσι, η φαινομενικά αθώα φυσική ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Madidi της Βολιβίας μπορεί να προκαλέσει πολλούς και… καταστροφικούς μπελάδες για τον επισκέπτη.

Κοιλάδα του Θανάτου, ΗΠΑ

Ο προορισμός αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «κόλαση επί Γης». Ο χαρακτηρισμός αυτός θα δικαιολογούνταν τόσο από την φυσιογνωμία της Κοιλάδας του Θανάτου, όσο και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Η εκπληκτική έρημος των Ηνωμένων Πολιτειών, που προκαλεί δέος στον ταξιδιώτη με την πρώτη κιόλας ματιά, κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Η καυτή θερμοκρασία που χάρισε στην Κοιλάδα του Θανάτου το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 56,7°C.

Σε αυτή την ασφυκτική ατμόσφαιρα συμβάλλει ο καυτός ήλιος που καίει στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα εδάφη της να παραμένουν εξαιρετικά άνυδρα, εντείνοντας το κλίμα έντονης ζέστης. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας, μπορείτε να επισκεφθείτε την Κοιλάδα του Θανάτου. Ωστόσο, οι εξαντλητικές συνθήκες θα σας κουράσουν γρήγορα.

Για να πάρετε μία ιδέα για το τι σας περιμένει, αξίζει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, χωρίς νερό, ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει στην Κοιλάδα του Θανάτου για 14 μόλις ώρες.

IIha da Queimada Grande (Snake Island), Βραζιλία

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Colandian (@colandian)

Αν μιλάμε για το πιο επικίνδυνο μέρος ολόκληρου του πλανήτη, τότε χωρίς αμφιβολία αναφερόμαστε στο Snake Island της μακρινής Βραζιλίας. Το κρυμμένο κάπου στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας νησί είναι κατά κοινή ομολογία το μέρος που προκαλεί τον μεγαλύτερο τρόμο στους ταξιδιώτες.

Ο λόγος είναι απλός: Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το Snake Island είναι το «σπίτι» των πιο δηλητηριωδών φιδιών στον κόσμο. Πρόκειται για τα φίδια Bothrops, που έχουν κυριολεκτικά καταλάβει το νησί, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν περίπου πέντε φίδια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το μέρος αυτός αποτελούσε τουριστικό προορισμό για πολλά χρόνια και οι πιο περιπετειώδεις από τους ταξιδιώτες, που ήθελαν να δοκιμάσουν την αντοχή τους στην συνύπαρξη με αυτά τα τρομακτικά ερπετά, μπορούσαν να μεταβούν κανονικά στο νησί.

Ωστόσο, οι ιστορίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα επίθεσης από τα θανατηφόρα ερπετά και υπέκυψαν στα τραύματά τους άρχισαν να πληθαίνουν επικίνδυνα. Η τελευταία ιστορία που ακούστηκε, μάλιστα, αφορούσε σε έναν φύλακα φάρου, που δέχθηκε επίθεση από τα φίδια, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Τα περιστατικά αυτά δεν φόβισαν αρκετά όλους τους ταξιδιώτες της χώρας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Βραζιλίας να αναγκαστεί να απαγορεύσει την πρόσβαση των επισκεπτών στο νησί, για να τους προστατεύσει.

Κοιλάδα του Θανάτου, Ρωσία

Η Death Valley των ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική τοποθεσία που έχει κατορθώσει να αποκτήσει αυτή την ενδιαφέρουσα ονομασία, αφού ακόμη μία Κοιλάδα του Θανάτου συναντάμε στην παγωμένη Ρωσία. Στην περίπτωση αυτή, φυσικά, πίσω από τον επιβλητικό τίτλο δεν κρύβονται υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα, αλλά αντίθετα υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών αερίων.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα αέρια που συγκεντρώνονται σε αυτή την περιοχή αποτελούν σοβαρή απειλή για κάθε ζωντανό οργανισμό. Στην χερσόνησο Kamchatka, κανένα φυτό ή ζώο δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ καιρό, ενώ και οι άνθρωποι που καταφθάνουν εδώ θα πρέπει να παραμείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, γρήγορα θα αρχίσουν να νιώθουν αδιαθεσία, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως πυρετό, ζάλη και κρυάδες.

Η επιλογή για το αν θα δοκιμάσετε τα όριά σας στην ρωσική Κοιλάδα του Θανάτου είναι αποκλειστικά στο χέρι σας!

Έρημος Ντανακίλ, Αφρική

Ακόμη μία έρημος συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου για τους ταξιδιώτες. Αυτή τη φορά πρόκειται για την έρημο Ντανακίλ, στα ανατολικά της αφρικανικής ηπείρου. Ντόπιοι και ταξιδιώτες που γνώρισαν από κοντά την έρημο Ντανακίλ κάνουν λόγο για μία ζωντανή κόλαση.

Την εντύπωση αυτή ενισχύουν μια σειρά από ενεργά ηφαίστεια που φιλοξενούνται εδώ, αλλά και τοξικά αέρια που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν και στο να διατηρείται σταθερά η θερμοκρασία πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Όλα αυτά που προκαλούν τρόμο, ωστόσο, δεν εμποδίζουν τους πιο τολμηρούς εκ των ταξιδιωτών να έρθουν ως εδώ, για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της ερήμου Ντανακίλ.

Αν ανήκετε σε αυτούς και θελήσετε να γνωρίσετε αυτή την επίγεια κόλαση από κοντά, μην ξεχάσετε ότι θα πρέπει να συνοδεύεστε υποχρεωτικά από επαγγελματία οδηγό.

Όρος Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ακόμη κι αν θελήσει κάποιος να επισκεφθεί το επικίνδυνο Όρος Ουάσιγκτον, δεν είναι εύκολο, ούτε απλό. Κι αυτό όχι γιατί είναι δυσπρόσιτο, αλλά γιατί η κορυφή του Όρους κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τους ταχύτερους ανέμους στην επιφάνεια της Γης.

Με την υψηλότερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί στην περιοχή να αγγίζει τα 203 μίλια ανά ώρα, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι δύσκολο ακόμη και να… σταθεί σε αυτή την περιοχή. Πιθανότατα, δε, να βρεθεί κάπου αλλού, χωρίς καν να το καταλάβει.

Οι ισχυροί άνεμοι, ωστόσο, δεν είναι η μόνη ανησυχία που θα έχει να αντιμετωπίσει ο ταξιδιώτης αυτής της περιοχής. Το ισχυρό ρεύμα αέρα έχει παράλληλα ως αποτέλεσμα να προκαλούνται στο Όρος Ουάσιγκτον πολικές θερμοκρασίες, οι οποίες ανά περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είναι φυσικό, το Όρος καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου από βαριές χιονοπτώσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γεωλογικά χαρακτηριστικά του μέρους, το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο.

Την επικινδυνότητά του επιβεβαιώνουν δυστυχώς και οι αριθμοί, καθώς το Όρος Ουάσιγκτον, παρά το μέτριο υψόμετρό του (1.917 μέτρα), αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες κορυφές του κόσμου.

Το Βασίλειο των Ελεφάντων, Ταϊλάνδη

Elephant Kingdom, Thailand

Στο Βασίλειο των Ελεφάντων, στην τροπική Ταϊλάνδη θα ζήσει κανείς μία εμπειρία που θα θυμάται για όλη του τη ζωή. Εκεί, οι ντόπιοι έχουν κατασκευάσει μία φάρμα κροκοδείλων, την οποία οι επισκέπτες μπορούν να δουν, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτήν ενεργά.

Πώς; Όποιος ταξιδιώτης το επιθυμεί μπορεί να γνωρίσει από κοντά, αλλά και να ταΐσει τους κροκόδειλους. Ειδικά για το σκοπό αυτό, έχει κατασκευαστεί μία σχεδία, μία λεπτή ξύλινη επιφάνεια, που «πατά» πάνω σε πλαστικά βαρέλια και περιβάλλεται από ένα δίχτυ.

Οι ταξιδιώτες που θέλουν να νιώσουν την αδρεναλίνη τους να εκτοξεύεται στα ύψη μπαίνουν στο περίβλημα, κρατώντας καλάμια με τα οποία θα ταΐσουν τους κροκόδειλους. Μόλις τα ζώα αντιληφθούν την ύπαρξη των καλαμιών στα χέρια των ανθρώπων, πηδούν έξω από το νερό για να πιάσουν το φαγητό τους.

Αν θέλετε μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτή τη δραστηριότητα. Θα πρέπει, όμως, να είστε πολύ προσεκτικοί για να μη χάσετε… το χέρι σας!

Διαβάστε ακόμη:

Ταξίδι στην ανθισμένη Ιαπωνία: Το φυσικό υπερθέαμα των κερασιών φέρνει την άνοιξη

Σαν ζωγραφιά: Οι πιο χρωματιστές περιοχές του κόσμου που θα ερωτευτούμε

Η περιπέτεια στο απόγειό της: 10 χώρες του κόσμου που μπορείτε να γυρίσετε σε μία ημέρα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση