TRAVEL

Ταξίδι στη γεύση: 10 χώρες με το καλύτερο και το χειρότερο φαγητό του κόσμου

Πηγή: Instagram @vickyveniou

Μία γαστρονομική αναζήτηση στις πιο φημισμένες κουζίνες του κόσμου

Σε κάθε ταξίδι που κάνουμε αναζητάμε το αυθεντικό, το γνήσιο, εκείνο που κάνει κάθε προορισμό να ξεχωρίζει από τους άλλους. Ξεχωριστά φυσικά τοπία, ιδιαίτεροι πολιτιστικοί χώροι, αρχιτεκτονικά αξιοθέατα διαμορφώνουν την ταυτότητα κάθε μέρους και σχηματίζουν μία εντελώς μοναδική αίσθηση στο μυαλό μας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που ορίζουν έναν λαό, ένα μέρος. Το φαγητό έπαιζε πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε λαού. Οι τοπικές κουζίνες βάζουν τη δική τους πινελιά στον χαρακτήρα κάθε μέρους, καλώντας τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν ιδιαίτερες γεύσεις και ξεχωριστά πιάτα.

Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο μέρος ενός ταξιδιού.

Ποιες χώρες του κόσμου έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν για την κουζίνα τους, φιλοξενώντας τόσο τις καλύτερες όσο και τις χειρότερες γεύσεις του κόσμου;

Γαλλία

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lulu Macarons (@lulu_macarons)

Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για τη γαλλική κουζίνα. Ακόμη κι αν δεν είναι στα γούστα όλων, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι έχει κάτι από αριστοτεχνία, που δίκαια την έχει κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Η γαστρονομική εμπειρία στην Γαλλία απογειώνεται στη λαμπερή πρωτεύουσά της, το Παρίσι, όπου όλοι πιστεύουν στη σημασία του καλού φαγητού. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στην Γαλλία διοργανώνονται φεστιβάλ με θέμα το φαγητό, που κρατούν ολόκληρες εβδομάδες. Εδώ, το φαγητό ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή.

Top: Δοκιμάστε baguette, που θα σας ξετρελάνει, αλλά και macarons, ένα από τα διασημότερα γαλλικά γλυκά. Εδώ, επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε αυθεντική κρέπα.

Not: Αποφύγετε το φουά γκρα. Μπορεί να μην είναι ό,τι χειρότερο έχετε δοκιμάσει γευστικά, ωστόσο ο τρόπος παρασκευής του έχει αποκαλύψει μία βαρβαρότητα στην οποία δεν θέλουμε να συμμετέχουμε.

Ταϊλάνδη

Το street food πρωταγωνιστεί στην ταϊλανδέζικη κουζίνα και θεωρείται must εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη που θα βρεθεί εδώ. Οι γεύσεις είναι έντονες και τα παραδοσιακά πιάτα προκύπτουν από έναν ευφάνταστο συνδυασμό βοτάνων και μπαχαρικών. Θα βρείτε τα πάντα: αλμυρό, γλυκό, ξινό, πικάντικο.

Αυτή η τόσο ιδιαίτερη κουζίνα είναι αποτέλεσμα διαφορετικών επιρροών, με στοιχεία από τις κουζίνες της Κίνας, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας αλλά και της Μιανμάρ να χαράσσουν την προσωπικότητά της, σε συνδυασμό με μία βασιλική μαγειρική παράδοση.

Για πολλούς, η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι η καλύτερη στον κόσμο.

Top: Δοκιμάστε οπωσδήποτε το tom yam kung, μία καυτή και ξινή σούπα, συνήθως μαγειρεμένη με γαρίδες. Μust θεωρείται και το massaman curry, ένα ταϊλανδέζικο κάρυ με ισλαμικές ρίζες, αλλά και η Som Tam, μία δημοφιλής πράσινη σαλάτα παπάγιας, που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ξινή, εξαιρετικά πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή.

Not: Pla som – σίγουρα δεν θέλετε να το δοκιμάσετε, καθώς, εκτός από την περίεργη γεύση του, είναι και επικίνδυνο, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι είναι καρκινογόνο.

Ιαπωνία

Όσο λεπτομερείς είναι οι Ιάπωνες στον τεχνολογικό εξοπλισμό που κατασκευάζουν, άλλο τόσο ακριβείς είναι και στην κουζίνα τους. Θα το καταλάβετε από την πρώτη μπουκιά σε όποιο παραδοσιακό πιάτο διαλέξετε. Θα νιώσετε την αρτιότητα με την οποία έχουν τοποθετηθεί όλα τα υλικά, για να δώσουν ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα. Το να καθίσετε σε ένα περιστρεφόμενο τραπέζι όπου ετοιμάζεται ζωντανά το σούσι θεωρείται εμπειρία στην Ιαπωνία, ενώ και το kaiseki πολλών πιάτων που παρουσιάζει τις εποχές σε μία γαστρονομική ποίηση θα σας μείνει αξέχαστο.

Top: Διαλέξτε miso soup, μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση των βασικών γεύσεων του ιαπωνικού φαγητού, απλή και υγιεινή. Φυσικά θα δοκιμάσετε σούσι, το ωμό ψάρι με ρύζι που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές. Τέλος, αν θέλετε να γνωρίσετε ένα άρτια τηγανισμένο πιάτο, χωρίς λιπαρότητα, λεπτό, ελαφρύ και τραγανό, προτιμήστε την tempura.

Not: Εδώ συμβαίνει κάτι εξαιρετικά παράξενο – Το Fugu είναι ένα πιάτο στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα δηλητηριώδες ψάρι. Η τροφή αυτή έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, ωστόσο εξακολουθεί να διατίθεται στην Ιαπωνία. Πραγματικά, δεν αξίζει το ρίσκο.

Ρουμανία

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Teodora Istrati (@teoskitchen)

Οι ανατολικοί λαοί της Ευρώπης ξέρουν από καλό φαγητό, το οποίο φυσικά συνοδεύουν με το απαραίτητο αλκοόλ. Οι Ρουμάνοι έχουν τις δικές τους παραδόσεις, οι οποίες βασίζονται κυρίως στο κρέας, το οποίο και παράγουν στις κτηνοτροφικές μονάδες των υπέροχων επαρχιών τους. Το ρουμανικό κρέας είναι φημισμένο και αξίζει να το δοκιμάσετε πηγαίνοντας εκεί.

Top: Δοκιμάστε τις ποικιλίες κρεατικών που σερβίρονται στα ρουμανικά εστιατόρια. Προσέξτε, ωστόσο, το λίπος, που μερικές φορές υπάρχει σε αφθονία. Συνδυάστε τα με κρασί τοπικής παραγωγής, για τα οποία η χώρα φημίζεται.

Not: Το πιο παραδοσιακό πιάτο είναι οι σούπες ciorba και κυρίως εκείνες με τους κεφτέδες. Ένα πολύ δύσκολο γευστικά πιάτο, που, αν παραγγείλετε, μάλλον θα μείνει γεμάτο.

Κίνα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ?Hyewon? (@hi_hyewon1205)

Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που αντί για «γεια» λένε «έχεις φάει;» δίνουν πολλή σημασία στην αξία του φαγητού στη ζωή τους. Το φαγητό έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της Κίνας, καθώς αποτέλεσε τρόπο διαφυγής για τους κατοίκους.

Σήμερα, το κινέζικο είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η τοπική κουζίνα έχει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, που κάνουν την εξερεύνησή της ακόμη πιο δελεαστική. Πολλές φορές, οι γεύσεις είναι τόσο διαφορετικές, που μοιάζουν να μην προέρχονται από το ίδιο έθνος.

Top: Το γλυκόπικρο χοιρινό είναι απλά υπέροχο. Φυσικά και θα πρέπει να δοκιμάσετε πάπια Πεκίνου, αλλά και Dim sum, ένα παραδοσιακό πιάτο από το Χονγκ Κονγκ.

Not: Ένα πιάτο που έχει προκαλέσει έντονο διχασμό είναι η σούπα καρχαρία. Οι πράσινες εκστρατείες των τελευταίων χρόνων έχουν δώσει αγώνα για να απαγορευθεί στα εστιατόρια κι εμείς επικροτούμε αυτή την προσπάθεια.

Ισπανία 

Η γαστρονομική κουλτούρα στην Ισπανία αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κομμάτι της εμπειρίας στην μεσογειακή χώρα. Οι περισσότεροι από εμάς θα υιοθετούσαμε εύκολα συνήθειες όπως τα tapas bar και το ποτό που συνοδεύεται από εξαιρετικά ενδιαφέροντες μεζέδες, τα δείπνα των 9 μ.μ. και γενικότερα την απόλαυση που διέπει κάθε έξοδο των Ισπανών που συμπεριλαμβάνει το φαγητό.

Top: Δοκιμάστε το καταπληκτικό Jamon Iberico, ένα ολόκληρο ωριμασμένο ζαμπόν, ενώ τα churros είναι η καλύτερη έκδοση γλυκιάς τηγανητής ζύμης που θα συναντήσετε στον κόσμο.

Not: Το Gazpacho είναι μία δημοφιλής σαλάτα. Είναι δροσερή, αλλά απουσιάζει το γευστικό ενδιαφέρον που υπάρχει σε άλλα ισπανικά πιάτα. Η Paella, επίσης, είναι ένα δύσκολο πιάτο για όποιον δεν είναι πολύ ανοιχτός στους γευστικούς πειραματισμούς.

Ινδία

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yukari (@yukari_ivy)

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την Ινδία εκτός από τα χρώματα, αυτό είναι σίγουρα οι μυρωδιές. Κι αυτές προέρχονται από πιάτα γεμάτα τοπικά μπαχαρικά, που δίνουν σε κάθε πιάτο ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Εδώ, δεν υπάρχουν κανόνες για την χρήση μπαχαρικών. Ο καθένας αφήνει την δημιουργικότητά του να «πλάσει» ελεύθερα ό,τι έχει φανταστεί. Κάθε μπαχαρικό μπαίνει ως γαρνιτούρα σε αλμυρά και γλυκά πιάτα, ενώ ανά περιπτώσεις καταναλώνεται και μόνο του.

Top: Η Ινδία κατάφερε εκείνο που φάνταζε αδύνατο: Να κάνει τις βραστές φακές νόστιμες. Δοκιμάστε, λοιπόν, οπωσδήποτε Dal. Το αγαπημένο σνακ είναι το dosa, μία τηγανίτα γεμάτη από οτιδήποτε, από τυρί έως πικάντικα λαχανικά. Τέλος, το ινδικό chai υπόσχεται να συγκινήσει ακόμη και εκείνους που δεν συμπαθούν το τσάι.

Not: Το κοτόπουλο balti. Είναι περίεργο γευστικά. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι θεωρείται αφροδισιακή τροφή.

Ιταλία

Αν μας λέγατε ότι η αγαπημένη σας κουζίνα είναι η ιταλική, θα σας πιστεύαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ποιος δεν σαγηνεύεται από πιάτα όπως η αγαπημένη μας pasta ή η λαχταριστή pizza; Εδώ και αιώνες, η ιταλική κουζίνα έχει καταφέρει να κερδίσει τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως γευστικών γούστων, λόγω των κοινώς αποδεκτών υλικών που χρησιμοποιεί, αλλά και της ευκολίας της να πετύχει μοναδικές γεύσεις σε ελάχιστο χρόνο. Το ιταλικό φαγητό έχει γίνει το φαγητό όλων των ανθρώπων.

Top: Αυθεντική ιταλική πίτσα, γνήσια καρμπονάρα, σαλάμι, τιραμισού και φυσικά ιταλικό cappuccino. Κι αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις υπέροχες γεύσεις της Ιταλίας.

Not: Στη Νάπολη, η δεύτερη παραδοσιακή πίτσα μετά την μαργαρίτα είναι μία με μπέικον και καπνιστό μπρόκολο. Δύσκολα θα σας κερδίσει. Επίσης το μοτσαρέλα Buffalo, μπάλες από διακριτικά αρωματισμένα τυριά γάλακτος βουβάλου. Η γεύση είναι τόσο ουδέτερη, που σχεδόν δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Μεξικό

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Divertimenti (@divertimenti)

Η μεξικάνικη κουζίνα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με τις ιδιαίτερες γεύσεις της, με αποτέλεσμα να είναι μία από τις πιο αγαπημένες διεθνώς. Οι γαστρονομικές προτάσεις του Μεξικό χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία και νόστιμες γεύσεις. Απόλυτος πρωταγωνιστής είναι φυσικά τα tacos, αλλά και τα enchiladas, ενώ θα έρθετε σε επαφή με εύκολα ορεκτικά, όπως τα ισπανικά tapas, γεύσεις με άρωμα ινδικού κάρυ, αλλά και πικάντικες μπουκιές με έμπνευση από την ταϊλανδέζικη κουζίνα.

Top: Τα tacos al pastor είναι ίσως η πιο γευστική εκδοχή των παραδοσιακών tacos, ενώ εξαιρετικά είναι και τα tamales. Σε ό,τι δοκιμάσετε, προσθέστε την mole, μία αρχαία σάλτσα από πιπεριές, τσίλι, μπαχαρικά, σοκολάτα και μυστικές πινελιές, που θα απογειώσει τα φαγητά σας.

Not: Τα tostadas είναι η πιο τραγανή εκδοχή των tacos ή burritos. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στη γεύση, όσο στον «πονοκέφαλο» που δημιουργεί για να το φάτε, αφού με την πρώτη δαγκωνιά σπάει σε χίλια κομμάτια.

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φημίζονται ως ένας από τους προορισμούς που διαθέτουν την πιο «βαριά» και ανθυγιεινή κουζίνα, με τους δείκτες που μετρούν τους πιο υπέρβαρους ανθρώπους του πλανήτη να «δείχνουν» πάντα προς τη «Χώρα των ευκαιριών».

Εκτός από αυτό, όμως, εδώ θα βρει κανείς τα περισσότερα φαγητά από κάθε άλλο μέρος του κόσμου. Ό,τι κι αν αναζητάτε, θα το βρείτε εδώ: από πίτσα και κινέζικο, μέχρι ταϊλανδέζικο και σούσι. Όλα αυτά, φυσικά, μαζί με τα αυθεντικά αμερικανικά πιάτα, όπως τα αγαπημένα μας burger, τις σαλάτες cobb, αλλά και την Key Lime Pie.

Top: Εδώ θα δοκιμάσετε τα καλύτερα cheeseburger της ζωής σας, αλλά και τα φημισμένα μπισκότα με chips σοκολάτας.

Not: Κάθε δελεαστικό πιάτο έχει και την αρνητική πλευρά του. Αποφύγετε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και το υπερβολικό fast food, που υπάρχουν σε πληθώρα στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι χώρες που πρέπει να επισκεφθείτε μετά την πανδημία

Οδοιπορικό στο Νησί του Πάσχα: Ένας μυστηριώδης προορισμός με πολυτάραχο παρελθόν

13+1 προορισμοί που πρέπει να δείτε πριν εξαφανιστούν

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση