ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Photo by Marvin Binnig on Unsplash

Για πολλούς ανθρώπους, η μάχη ενάντια στη φλεγμονή ξεκινά με τη διατροφή που ακολουθούν.

Η φλεγμονή είναι η διαδικασία που κάνει ο οργανισμός, προκειμένου να προσταστευτεί από πράγματα που τον βλάπτουν, όπως λοιμώξεις, ασθένειες, τραυματισμοί και τοξίνες. Όταν το σώμα είναι ταλαιπωρημένο απελευθερώνει χημικές ουσίες, που προκαλούν απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ιστών. Το πρήξιμο “απομονώνει” τα τραυματισμένα ή μολυσμένα μέρη, για να αποτρέψει τη διείσδυση ξένων ουσιών σε περισσότερα σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής, όπως μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια, κουρκούμη και όλα τα χόρτα , υπάρχουν επίσης εκείνα που κάνουν το αντίθετο όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.

Photo by FOODISM360 on Unsplash

Δείτε παρακάτω τα πέντε τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή:

1. Ζάχαρη
Όσον αφορά τη φλεγμονή, η αποφυγή της προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Ο λόγος είναι επειδή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τους βιοδείκτες φλεγμονής στο σώμα. Η κατανάλωση πολλών σακχάρων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, την ασθένεια του λιπώδους ήπατος και τον καρκίνο.

2. Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες
Όπως και η ζάχαρη, οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες καλό είναι να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή. Όταν τρώτε τρόφιμα χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα σας παράγει ινσουλίνη για να απομακρύνει τη γλυκόζη από το αίμα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η ινσουλίνη αρχίζει να ασθενεί.

3. Μεταποιημένο κρέας
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι διαιτολόγοι συνιστούν την αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος. Ο κίνδυνος για φλεγμονή είναι μόνο ένας από αυτούς. Το μεταποιημένο κρέας έχει από καιρό συσχετιστεί με αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά της φλεγμονής, επειδή περιέχουν προϊόντα γλυκοζυλίωσης. Οι ουσίες αυτές, είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν τα τρόφιμα, όπως το κρέας, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, συνδέονται με την ανάπτυξη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης.

4. Αλκοόλ
Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο, μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την υγεία της καρδιά, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλές περισσότερες βλάβες στον οργανισμό σε περίπτωση υπερκατανάλωσης. Μία από αυτές είναι η αύξηση της φλεγμονής. Όταν το αλκοόλ διασπάται, παράγει τοξικά υποπροϊόντα, που μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Trans λιπαρά
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα trans λιπαρά, ολοκληρώνουν αυτή τη λίστα. Αυτά δημιουργούνται, όταν προστίθεται υδρογόνο σε ακόρεστα λίπη. Επίσης έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άνοια με την πάροδο του χρόνου. Γι ‘αυτό το FDA τους απαγόρευσε. Καλό θα ήταν όταν ψωνίζετε τρόφιμα για το σπίτι, να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων και να αποφεύγετε τις εξής ενδείξεις συστατικών:” υδρογονωμένα “ή” μερικώς υδρογονωμένα “έλαια.

 

Διαβάστε επίσης:

8 tips για να τρώτε πιο σωστά

Οι βασικές αρχές της «πράσινης» διατροφής

3 tips για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου μέσω της διατροφής

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση