ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 tips για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου μέσω της διατροφής

Photo by Valerie Elash on Unsplash

Ένα σοφό ρητό λέει πως “Είμαστε ό,τι τρώμε” και έχει απόλυτο δίκιο, καθώς οι διατροφικές μας επιλογές, επηρεάζουν κάθε πτυχή της υγείας μας και πιο ειδικά του εγκεφάλου. Oι έρευνες των τελευταίων ετών, σχετίζουν ολοένα και περισσότερο την σχέση μεταξύ τροφής και ψυχικής υγείας. Η σύνδεση αυτή, οδηγεί τους ερευνητές να στρέφονται στη διατροφική ψυχιατρική, προκειμένου να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Δείτε παρακάτω τα τρία βασικά βήματα για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με όσα προτρέπει η ψυχίατρος και διατροφολόγος Georgia Ede, MD μέσω του MindBodyGreen.

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τα κατάλληλα τρόφιμα για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να λειτουργεί σωστά, προέρχονται απευθείας από τις τροφές που καταναλώνουμε. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να τρώμε τρόφιμα με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να απορροφήσει εύκολα το σώμα μας. Για τον εγκέφαλο, αυτό σημαίνει σύζευξη τροφών πλούσιων σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως A, D, K) σε συνδυασμό με λιπαρά (όπως αβοκάντο και ελαιόλαδο).

Αντικαταστήστε τα δυνητικά επιβλαβή τρόφιμα με πιο υγιεινές εναλλακτικές

Όταν πρόκειται για τροφές που είναι βλαβερές για την υγεία του εγκεφάλου, αφορούν αυτόματα όλο τον οργανισμό και οδηγούν σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με ολόκληρα τρόφιμα στην αρχική φυσική τους μορφή. Για παράδειγμα, επιλέξτε αλεύρι ολικής αλέσεως και όχι λευκό κατεργασμένο αλεύρι και ολόκληρα φρούτα, αντί για ζαχαρούχα ποτά.

Βελτιστοποιήστε το μεταβολισμό σας

Ο αργός μεταβολισμός των υδατανθράκων, η αντίσταση στην ινσουλίνη ή μία προ-διαβητική κατάσταση, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να εξάγει την απαραίτητη ενέργεια από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Δεδομένου ότι το 50% των Αμερικανών έχουν τώρα αντίσταση στην ινσουλίνη, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Εστιάστε στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας και στην τακτική άσκηση.

Η υγιεινή διατροφή έχει αμέτρητες θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Εκτός από τη μακροζωία, την ευτυχία, την ενέργεια και την ευεξία, μπορείτε να προσθέσετε έναν ακόμη λίθο στα θεμέλια της γενικής υγείας και να δυναμώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου, στοχεύοντας απλά σε μία υγιεινή διατροφή.

 

Διαβάστε επίσης:

H διατροφή βασισμένη στα λαχανικά βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Το γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε άφοβα ακόμα όταν ακολουθείτε μια διατροφή

10 πράγματα που δεν τρώνε ποτέ οι διατροφολόγοι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση