ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόποι για να τρώτε πιο βιώσιμα και υγιεινά

Photo by Dan Gold on Unsplash

Η διατροφή είναι ένα κρίσιμο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επίσης, τα τρόφιμα παίζουν ήδη ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Επομένως μπορούμε να κατευθύνουμε τις επιλογές μας με τρόπο που να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

Δείτε παρακάτω 5 τρόπους για μία πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφή:

Καταναλώστε λιγότερο κρέας

Οι ειδικοί για το κλίμα, γίνονται αρκετά σαφείς: Η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος, με όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια αλλά και τους ξηρούς καρπούς, είναι η καλύτερη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί από τον χώρο της υγείας έχουν την ίδια άποψη. Τρώγοντας λιγότερο κρέας συμβάλουμε αρκετά στην καλύτερη υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του εντέρου.

Επιλέξτε τοπικούς παραγωγούς

Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά από τοπικούς παραγωγούς, σημαίνει ότι τρώτε πιο φρέσκα τρόφιμα με λιγότερα χημικά. Επίσης το προϊόν έφτασε στα χέρια σας διανύοντας μικρή απόσταση, απελευθερώνοντας λιγότερες εκπομπές.

Παραλείψτε τα ανθυγιεινά σκακ

Εκτός από το γεγονός ότι τα μπισκότα, τα πατατάκια και άλλα παρόμοια σνακ, είναι αρκετά βλαβερά για τον οργανισμό, οι ειδικοί λένε ότι είναι εξαιρετικά επιβλαβή και για το περιβάλλον. Λόγω του φοινικέλαιου που περιέχουν, συνδέονται με την καταστροφή των τροπικών δασών.

Δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλά

Όπως το κρέας, έτσι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να παραχθούν, απαιτούν γη, καλλιέργειες και εκπομπές ρύπων, που σχετίζονται με την εκτροφή ζώων.

Κόβοντας τα γαλακτοκομικά, ταυτόχρονα μειώνετε σημαντικά και τα κορεσμένα λίπη, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Δημιουργήστε τον δικό σας λαχανόκηπο

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να δημιουργήσετε τον δικό σας λαχανόκηπο, αν σας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Ακόμα όμως και αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να έχετε σε γλάστρες φρέσκα βότανα και μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, το θυμάρι, η λεβάντα κ.ο.κ.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι βασικές αρχές της «πράσινης» διατροφής

4 λάθη στη διατροφή που δεν σας επιτρέπουν να χάσετε βάρος

H διατροφή βασισμένη στα λαχανικά βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση