ΔΙΑΤΡΟΦΗ

H διατροφή βασισμένη στα λαχανικά βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Photo by Rebecca Hansen on Unsplash

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους υψηλότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές αναζητούν ενεργά παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, για να περιορίσουν τις επιζήμιες επιπτώσεις και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ η πλήρης φυτική και vegan δίαιτα είναι γνωστό ότι ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, μια νέα έκθεση από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick υποδηλώνει ότι  οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης της διατροφής που βασίζεται στα λαχανικά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία.

Αν και πολλοί τη συνδέουν με τις vegan διατροφές, στην πραγματικότητα διαφέρουν τεχνικά  από αυτές  με βάση έναν σημαντικό παράγοντα: Δίνουν έμφαση σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντιθέτως, μια διατροφή με κύρια συστατικά τα φυτικά, αφορά όλα τα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Photo by Mike Kenneally on Unsplash

Η μελέτη, η οποία εξέτασε 41 προηγούμενες μελέτες για να συγκρίνει τον αντίκτυπο των δυτικών διατροφών στην αρτηριακή πίεση, διαπίστωσε ότι η δίαιτα «DASH», είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην αρτηριακή πίεση, κάτι που όντως ευσταθεί, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το όνομα της σημαίνει «Διατροφικές προσεγγίσεις για να σταματήσει η υπέρταση» και εστιάζει σε  τρόφιμα, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της.

Μια άλλη αξιοσημείωτη αναφορά, είναι η διαδεδομένη  μεσογειακή διατροφή, η οποία δεν είναι ρητά φυτική, αλλά περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα κρέατα και χρησιμοποιεί περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ενώ η μελέτη δείχνει τη σημαντική επίδραση που έχει μία φυτική διατροφή στην υγεία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι «η μετάφραση αυτής της γνώσης, οδηγεί σε πραγματικά οφέλη για τους ανθρώπους και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, εκτός από τη διατροφή. Ωστόσο, εάν μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με  ένα  γεύμα βασισμένα στα λαχανικά και σε άλλα φυτικά τρόφιμα, τότε δίνετε ένα μεγάλο boost στον οργανισμό σας, διατηρώντας μία υγιή αρτηριακή πίεση και γενικά έναν πιο δυνατό οργανισμό.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια τρόφιμα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Ποια τρόφιμα καταπολεμούν την κόπωση

5 τρόφιμα που τρώμε λάθος και δεν το καταλαβαίνουμε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση