ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aρνί ή κατσίκι; Τι είδους διαφορές έχει το κρέας τους

κρέας
Photo by Max Delsid on Unsplash

Το πασχαλινό τραπέζι, περιλαμβάνει παραδοσιακά κρέατα από αρνί και κατσίκι. Κάποιοι τα τρώνε φανατικά, ενώ ακόμα και αυτοί που τα αποφεύγουν, την ημέρα του Πάσχα δύσκολα θα αρνηθούν έστω και ένα μικρό κομμάτι.

Και τα δύο αυτά κρέατα, είναι κόκκινα και παρόμοια στη γεύση. Όμως διαφέρουν κυρίως στα τρια σημεία που ακολουθούν παρακάτω:

Δείτε τις διαφορές που έχει το αρνίσιο με το κατσικίσιο κρέας:

Διατροφική αξία

Το κατσικίσιο κρέας θεωρείται ευρέως υγιέστερο από το αρνίσιο. Σε σύγκριση με το πρόβειο κρέας, η κατσίκα είναι χαμηλότερη σε χοληστερόλη, κορεσμένα λίπη και θερμίδες.

Στην πραγματικότητα, είναι χαμηλότερη σε χοληστερόλη και σε σύγκριση με άλλα κρέατα, όπως βόειο κρέας, χοιρινό, ακόμη και κοτόπουλο.

Έχει επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και περιέχει ακόμη περισσότερο σίδηρο από το βόειο κρέας.

Συνολικά, αυτό καθιστά το κατσικίσιο κρέας πιο υγιεινό από το αρνίσιο:

ανά 100 γραμμάρια  Κατσίκι   –   Αρνί
Ολικό λίπος               3 γρ             21 γρ
Πρωτεΐνη                  27 γρ            25 γρ
Θερμίδες                   143               294
Χοληστερίνη             75 mg         97 mg
Σίδερο                       3,7 mg          1,9 mg

Τα περισσότερα κομμάτια κρέατος αρνιού περιέχουν περισσότερο λίπος. Αυτό γίνεται αντιληπτό και με το μάτι στο κομμάτι του κρέατος.

Γεύση

Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά στο κατσικίσιο κρέας, το καθιστά πιο σκληρό στο μάσημα σε σχέση με το αρνίσο, αλλά οι διαφορές γεύσης είναι περισσότερες πέρα ​​από την υφή.

Το κατσικίσιο είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το αρνίσιο σε γεύση.

Σχετικά με το κατσικίσιο κρέας

Το κατσικίσιο κρέας είναι ιδανικό για χαμηλό και αργό μαγείρεμα και κάπνισμα. Καθώς μαγειρεύει αργά, το λίπος λιώνει και εμπλουτίζει τη σάρκα του κρέατος με γεύση και χυμούς.

Σχετικά με το αρνίσιο κρέας

Το κρέας τείνει να προέρχεται από πρόβατα στον πρώτο χρόνο ζωής τους. Εάν δείτε το κρέας αρνιού που είναι βαθύτερο χρώμα, τότε αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι το ζώο ήταν μεγαλύτερο στη σφαγή.

Το αρνί γάλακτος, είναι πιο τρυφερό, γεγονός που το καθιστά πιο περιζήτητο.

Στο μαγείρεμα

Το κατσικίσιο κρέας δεν έχει πολύ λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι αν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες, θα είναι επιρρεπές στο να γίνει σκληρό.

Προτιμήστε να το ψήσετε σε χαμηλή και αργή φωτιά. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας του, ενώ επιτρέπει επίσης στο κολλαγόνο στο κρέας να αποδώσει.

Εάν θέλετε να το ψήσετε στη σχάρα, προτείνω έντονα να μαρινάρετε ή ακόμα και να το αλείψετε προηγουμένως Αυτό θα σας βοηθήσει να το στεγνώσετε πολύ γρήγορα.

Το αρνί έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το κατσίκι, οπότε τείνει να παραμένει μαλακό ακόμα και αν ψηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Διαφορετικά τεμάχια αρνιού έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε λιπαρά, γι’ αυτό και στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ιδανικό το αργό ψήσιμο στη σούβλα ή το φούρνο.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

5 απολαυστικοί τρόποι για να μειώσετε τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση