ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ευμένης Π. Καραφυλλίδης: «Δεν είμαστε μόνο ό,τι τρώμε, αλλά και ό,τι σκεφτόμαστε και πράττουμε»

Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία, είναι ένα θέμα, που δεν παύει να απασχολεί και να ενδιαφέρει σε όλες του τις εκφάνσεις, από το εάν μπορεί να υποστηρίξει ασθενείς ανεξαρτήτως παθολογικής κατάστασης, μέχρι το αν υπάρχει ο σύντομος δρόμος, ή κάποια μυστική συνταγή, για την απώλεια κιλών. Ο Ευμένης Π.Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία, του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη και διευθυντής του τμήματος του Metropolitan General, εξηγεί ότι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε υγιείς είναι η ισορροπία στο μυαλό, την ψυχή και το σώμα.

Mε απαρχή αυτή την συνέντευξη τον καλωσορίζουμε στην ομάδα μας, αφού μέσα από το #portraitsgr και την αρθρογραφία του, θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη αντίληψη για τη διατροφή μας, τον σημαντικό ρόλο στη ζωή μας ενώ θα καταρρίπτει τους ανυπόστατους διατροφικούς μύθους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Από το 2007 είστε διευθυντής του Διαιτολογικού τμήματος του Metropolitan General (Τέως ΙΑΣΩ General). Ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες σας;

Η σίτιση όλων των ασθενών της κλινικής. Κάνω έλεγχο του ημερήσιου μενού και των ιδιαιτεροτήτων των διαιτών των ασθενών. Μέλη της ομάδας του τμήματος ελέγχουν όλες τις διανομές των γευμάτων και σε περίπτωση εξατομικευμένης προσέγγισης κάποιου περιστατικού προχωρώ σε επίσκεψη για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κλινικής περίπτωσης. Επίσης, είμαι μέλος της ομάδας υποστήριξης θρέψης ογκολογικών ασθενών της κλινικής, ενώ αναλαμβάνω και την υποστήριξη και τον σχεδιασμό των πλάνων εντερικής και παρεντερικής διατροφής των ασθενών.

Ποιου είδους ασθενείς υποστηρίζει το τμήμα σας;

Στο τμήμα διατροφής – κλινικής διαιτολογίας αναλαμβάνουμε όλα τα κλινικά περιστατικά, ανεξαρτήτως παθολογίας. Επίσης, αναλαμβάνουμε και ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αλλά και εξωτερικούς ασθενείς.

Πόσο σημαντική είναι η διατροφική υποστήριξη των ασθενών και ποιοι είναι αυτοί που προτείνετε να υποστηρίζονται διατροφικά;

Όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτως παθολογίας χρήζουν διατροφικής υποστήριξης. Σε οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση παρουσιάζεται ανισορροπία στο σώμα, καθώς, ανάλογα με τη νόσο που εντοπίζεται υπάρχουν όργανα και ιστοί που υπολειτουργούν ή έχουν καταστραφεί πλήρως και άλλα που υπερλειτουργούν για να καλύψουν τη ζημία. Τα εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα λοιπόν, με πολύ συγκεκριμένο και ακριβή ορισμό ποσοτήτων των μάκρο και μικρο-θρεπτικών συστατικών θα «ανακουφίσουν» κάποια όργανα ή ιστούς ή θα «αποσυμφορίσουν» άλλα και έχουν τη δύναμη να μειώσουν το ρυθμό εξέλιξης οποιασδήποτε νόσου ή να συμβάλλου επιθετικά στη θεραπευτική στρατηγική για την ίαση της ασθένειας. Άρα, θεωρείται πλέον απαραίτητο.

Με ποιον τρόπο συνδέεται η διατροφή με τον καρκίνο; Μπορεί να γίνει σύμμαχος των καρκινοπαθών ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου;

Η διατροφή στους ογκολογικούς ασθενείς αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο», που αν χρησιμοποιηθεί σωστά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να συμβάλει στη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Βασικοί στόχοι της διατροφικής υποστήριξης των ογκολογικών ασθενών είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους-μυϊκού ιστού σε φυσιολογικά επίπεδα, η μείωση της εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών από τη νόσο ή/και τη θεραπευτική παρέμβαση, η διατήρηση καλύτερης ψυχολογίας και ευεξίας κ. ο. κ.

Έχετε ολοκληρώσει τις σπουδές και τους μεταπτυχιακούς τίτλους σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία, αλλά έχετε εργαστεί και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της τελευταίας, ως κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος με ειδίκευση στις κλινικές περιπτώσεις. Επίσης έχετε διατελέσει Σύμβουλος Διατροφής στην εταιρεία Friesland στην Ολλανδία. Από τη συνολική σας εμπειρία στο εξωτερικό, ποια είναι η διαφορά στις διατροφικές συνήθειες αυτών των χωρών σε σχέση με την Ελλάδα. Παίζει κάποιο ρόλο η κουλτούρα;

Πραγματικά, η κουλτούρα των Ελλήνων παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής τους ταυτότητας, καθώς και το ότι «σκέφτονται μεσογειακά», ακόμα και μετά από όλες αυτές τις επιρροές που δέχονται από τον υπόλοιπο κόσμο. Σε σχέση με τους Αμερικάνους, οι Έλληνες ψάχνουν πιο έντονα το σπιτικό φαγητό μέχρι και σήμερα, εξακολουθούν να αγαπούν στην πλειοψηφία τους τις παραδοσιακές συνταγές και τις πιο «υγιεινές» επιλογές (ακόμα και όταν δεν είναι εφικτό, λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας). Αντίθετα, στην Αμερική συναντάς πολύ έντονα το τυποποιημένο και το «junk».

Το συναντάς σε κάθε γεύμα και σε κάθε σνακ των περισσότερων Αμερικανών. Είναι έτσι σε όλη τους τη ζωή! Στην Ευρώπη – και πιο συγκεκριμένα σε Αγγλία και Ολλανδία –αντίστοιχα πολλοί δηλώνουν λάτρεις του έτοιμου φαγητού. Το φαινόμενο και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο έντονο από την Ελλάδα, όμως όχι τόσο, όσο στην Αμερική. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κατοίκων των χωρών αυτών της Ευρώπης (και πολλών ακόμα) είναι ότι εδώ και χρόνια έχοντας ως κύριο μέλημα την προαγωγή της υγείας τους ακολουθούν ειδικές δίαιτες αποτοξίνωσης ή αποκλεισμού συγκεκριμένων συστατικών των τροφίμων κ.ο.κ., χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη παθολογία που να το επιβάλει ή κάποια βάση.

Είναι τάσεις που έχουν έρθει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όμως σε άλλες χώρες του εξωτερικού εμφανίστηκαν αρκετά χρόνια πιο πριν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δίαιτες ελεύθερες γλουτένης, που ακολουθούν οι υπέρμαχοι αυτής της τάσης, στοχεύοντας στην απώλεια βάρους και τη γενικότερη υγεία και ευεξία του σώματος.

Πώς προσεγγίζετε την προσπάθεια απώλειας βάρους;

• Εντοπισμός και διαχείριση της αιτίας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
• Σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων, κατάλληλων για ισορροπημένη απώλεια βάρους, επίτευξη μεταβολικής ισορροπίας κλπ.
• Διατροφικές συνήθειες

Επειδή δεν είμαστε μόνο ό,τι τρώμε, αλλά και ό,τι σκεφτόμαστε και πράττουμε, η φιλοσοφία που προσπαθώ να περάσω στους πελάτες μου είναι η επίτευξη ισορροπίας στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα, που σκοπό έχει να οδηγήσει στη διατροφική αυτογνωσία του καθενός και στην υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Η επιστήμη της διατροφής με την αλληλεπίδραση των μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών το πετυχαίνει. Ούτως ή άλλως υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας και η διατροφή είναι ουσιώδης σε κάθε βήμα του ανθρώπου για την επίτευξη της ισορροπίας εν γένει. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική σε όσους έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος και έχουν “αποτύχει”.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» της απώλειας κιλών;

Η υπερβολική αυστηρότητα! Ξεκινώντας μία προσπάθειας μείωσης βάρους σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιες «κακές» ημέρες που δεν θα σας επιτρέψουν να ακολουθήσετε κατά γράμμα το πρόγραμμα διατροφής σας. Μία μέρα όμως δεν χαλάει την προσπάθεια και αυτό είναι απαραίτητο να το κατανοήσετε πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους! Η υπερβολική αυστηρότητα αλλά και οι μη ρεαλιστικοί στόχοι μπορούν να διακόψουν μία προσπάθεια μείωσης βάρους ή ακόμα και να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα!

Πότε μία διατροφή θεωρείται «σωστή»;

Για τον καθένα η «σωστή» διατροφή είναι άλλη και οι παράμετροι που την επηρεάζουν πολλές. Σίγουρα πρέπει να είναι:

• Ισορροπημένη
• Σε συγκεκριμένη ποσότητα
• Ιδανική για την κατάσταση της υγείας και την ηλικία
• Προσαρμοσμένη στην καθημερινότητα
• Όσο γίνεται πιο κοντά στη διατροφική κουλτούρα του καθενός!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος διατροφικός μύθος που μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνος για την υγεία;

Η αποτελεσματικότητα των ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ σε μία προσπάθεια μείωσης βάρους, καθώς και η εγκυρότητα! Είναι ο μεγαλύτερος μύθος των τελευταίων ετών.

Η παχυσαρκία παραμένει μία μάστιγα της εποχής. Σε ποια επίπεδα βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα; Υπάρχει αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες;

Πολύ υψηλά ακόμα τα επίπεδα παχυσαρκίας στην Ελλάδα και σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία η νοοτροπία του Έλληνα γύρω από το φαγητό και τον τρόπο ζωής αλλάζει προς το καλύτερο. Άτομα όλων των ηλικιών φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατροφή τους, ενώ και η φυσική δραστηριότητα γίνεται μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος.

Εκτός του Metropolitan General διατηρείτε κλινική διαιτολογίας όπως και προσωπικό διαιτολογικό γραφείο. Σε ποιους ασθενείς απευθύνεστε και τι είδους υποστήριξη παρέχετε;

Ανεξάρτητα από το χώρο στον οποίο βρίσκομαι αναλαμβάνω όλα τα κλινικά περιστατικά. Η διατροφική υποστήριξη όπως είπα και νωρίτερα είναι απαραίτητη σε κάθε παθολογική κατάσταση και μπορεί να συμβάλει θετικά μαζί με την όποια θεραπεία κρίνει ο θεράπων ιατρός στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Ενδεικτικά, κάποιες από τις περιπτώσεις που αναλαμβάνω είναι οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι ογκολογικοί ασθενείς, οι ασθενείς που προορίζονται για χειρουργείο παχυσαρκίας, οι διαβητικοί, οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, άτομα που εμφανίζουν διαταραχές λήψης τροφής και άτομα που επιθυμούν να τροποποιήσουν τη διατροφική τους συμπεριφορά, να αυξήσουν ή να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Υπάρχει κάποια γενική συμβουλή που μπορεί ο καθένας από εμάς να ακολουθήσει στη διατροφή του για να έχει καλύτερη υγεία;

Φυσικά!! Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες και μάθετε να ακούτε το σώμα σας! Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα. Υπάρχουν μόνο «καλές» και «κακές» συνολικά διατροφικές επιλογές. Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος του σώματός σας σε φυσιολογικά επίπεδα, να καταναλώνετε κυρίως σπιτικό φαγητό και να βάζετε χρώμα στο πιάτο σας. Μην ξεχνάτε το νερό!

 

Διαβάστε επίσης:

Η μεσογειακή διατροφή αναδείχθηκε ως η καλύτερη για το 2020

Οι βασικές αρχές της «πράσινης» διατροφής

Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να πίνουν περισσότερο νερό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση