ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Για ποιους λόγους η σκόνη πρωτεΐνης δεν είναι τόσο “αθώα” όσο νομίζουμε;

Οι σκόνες πρωτεΐνης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όσους γυμνάζονται εντατικά και ειδικά σε εκείνους που επιθυμούν να ενισχύσουν τους μύες του σώματος με ασκήσεις βάρους.

Πρόκειται για συμπλήρωμα πρωτεΐνης, προερχόμενο είτε από ζωική, είτε από φυτική πηγή, σε μορφή σκόνης. Κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις, διαλύεται σε νερό ή γάλα και έχει την αξία ενός γεύματος. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση, διότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία, από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:

Photo by Brigitte Tohm on Unsplash

Μπορεί να προκαλέσει ακμή

Οι πρωτεΐνες σε σκόνη ορού γάλακτος, περιέχουν ορισμένα είδη ορμονών και βιοδραστικών πεπτιδίων, που προκαλούν αύξηση στην παραγωγή σμήγματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται ακμή στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Επομένως, τα άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτή και έχουν ευαισθησία στο δέρμα, καλό θα ήταν να προσέχουν περισσότερο, όσον αφορά στο πόσο συχνά την καταναλώνουν.

Μη ισορροπημένη θρεπτική σύνθεση

Η θρεπτική σύνθεση που έχουν οι σκόνες πρωτεΐνης, δεν είναι ισορροπημένη, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φυσική πηγή πρωτεΐνης, όπως είναι το κρέας, το γάλα και τα αυγά.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ο ορός γάλακτος έχει αντιβακτηριακές ενώσεις, όπως η λακτοφερίνη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη χλωρίδα του εντέρου. Αυτό με τη σειρά του, ενδέχεται να φέρει στομαχικές διαταραχές και γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, όσους ήδη υποφέρουν από αυτά.

Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι τοξικές

Συνιστάται πάντα να αγοράζετε τις σκόνες πρωτεΐνης από μια αναγνωρισμένη εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειάζεται προσοχή, διότι κάποιες βάζουν ορισμένα τοξικά μέταλλα στις σκόνες τους, όπως μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, αρσενικό κ.λπ.

Αυτά είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το σώμα μας, που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.

Κάνει κακό στα επίπεδα ινσουλίνης

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα μας. Επειδή ως συνήθως καταναλώνεται μετά την προπόνηση, μπορεί να είναι βλαβερή για τον οργανισμό διότι προκαλεί σημαντική αύξηση στα επίπεδα της ινσουλίνης.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την καλή υγεία των μυών

Vegan παγωτό χωρίς ζάχαρη για μία διατροφή απώλειας βάρους

H διατροφή βασισμένη στα λαχανικά βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση