ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι υγιεινό να καταναλώνουμε κατεψυγμένα λαχανικά;

σαλάτες
Photo by Lindsay Moe on Unsplash

Ο λόγος που πολλοί προτιμούν τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι η ευκολία, καθώς δεν χρειάζονται πλύσιμο, ξεφλούδισμα ή κόψιμο. Η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι τα άψητα, φρέσκα προϊόντα, είναι πιο θρεπτικά από τα κατεψυγμένα. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα. Στα αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν μεγάλες διαφορές στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε ότι τα φρέσκα λαχανικά, σημείωσαν χειρότερες τιμές από τα κατεψυγμένα μετά από 5 ημέρες που έμειναν στο ψυγείο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, οι μικρές διαφορές στα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να εξαρτώνται από τον τύπο των προϊόντων που αγοράζετε. Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη , ο φρέσκος αρακάς περιείχε περισσότερη ριβοφλαβίνη από τον κατεψυγμένο. Από την άλλη όμως, το κατεψυγμένο μπρόκολο είχε περισσότερη βιταμίνη Β από ό, τι τα φρέσκα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κατεψυγμένο καλαμπόκι, τα μούρα και τα πράσινα φασόλια, είχαν περισσότερη βιταμίνη C από τα φρέσκα ισοδύναμα τους.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Γιατί τα φρέσκα λαχανικά έχουν απώλεια θρεπτικών συστατικών

Η μεταφορά τους από το αγρόκτημα στο κατάστημα, μπορεί να ευθύνεται για την απώλεια θρεπτικών συστατικών τους. Το πόσο φρέσκια είναι μία ντομάτα ή μια φράουλα δεν μετριέται από τη στιγμή που φτάνει στο ράφι του μανάβικου αλλά ξεκινά αμέσως μετά τη συγκομιδή.

Μόλις κοπέι ένα φρούτο ή λαχανικό από τη ρίζα του, αρχίζει να απελευθερώνει θερμότητα και να χάνει νερό (μια διαδικασία που ονομάζεται αναπνοή), επηρεάζοντας τη θρεπτική του ποιότητα.

Στη συνέχεια, τα σπρέι ελέγχου των παρασίτων , η μεταφορά, ο χειρισμός και ο απλός χρόνος, προκαλούν την απώλεια ορισμένων από τα αρχικά θρεπτικά συστατικά του φρέσκου προϊόντος, τη στιγμή που φτάνει στο κατάστημα.

Όσο περισσότερη παραγωγή υπάρχει, τόσο περισσότερη διατροφή αξία χάνεται. Τα συσκευασμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα, χάνουν έως και 86% της βιταμίνης C μετά από 10 ημέρες στο ψυγείο.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είδη πράσινης σαλάτας είναι πιο υγιεινά;

6+1 τρόποι για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη σε πρωτεΐνες

Tι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και πώς προστατεύουν τον οργανισμό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση