ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας;

διατροφή
Photo by Alexandru Acea on Unsplash

Οι επιλογές στη διατροφή που ακολουθούμε, όχι μόνο καθορίζουν τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Η σχέση μεταξύ φαγητού και συναισθημάτων, προκύπτει από τη στενή σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού σωλήνα, που είναι γνωστή ως «ο δεύτερος εγκέφαλος».

Η γαστρεντερική οδός, αποτελείται από δισεκατομμύρια βακτήρια που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, δηλαδή χημικές ουσίες που του μεταφέρουν μηνύματα από το έντερο.

Η κατανάλωση μεταποιημένων ειδών διατροφής και ζαχαρούχων προϊόντων, μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή αύξηση των ορμονών που μας κάνουν να «αισθανόμαστε καλά». Όμως παράλληλα, τείνει να τροφοδοτεί τα «κακά» βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και κακή διάθεση.

Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη εστίαση και λιγότερες αλλαγές στη διάθεση.

Επίσης βοηθά στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ακολουθεί μια λίστα με είδη διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και στη διατήρηση της συναισθηματικής ευεξίας:

Ολόκληρα τρόφιμα

Φροντίστε να καταναλώνετε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, άμυλο, αρωματικά και άλλα συντηρητικά.

Για παράδειγμα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, αυγά κ.λπ. Η κατανάλωση ολόκληρων τροφών μπορεί να σας κρατήσει σε καλή διάθεση και να αποτρέψει την κόπωση, τη βραδύτητα και τις διαταραχές της διάθεσης.

Φυτικές ίνες

Τα είδη διατροφής πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση του, γεγονός που βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων του στρες.

Επίσης σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Photo by Ellieelien on Unsplash

Μαύρη σοκολάτα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η μαύρη σοκολάτα έχει πολλές ενώσεις που ενισχύουν τη διάθεση που προκαλούν θετική ψυχολογική απόκριση και βελτιώνουν τη διάθεση. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή που προάγουν την υγεία, η κατανάλωση της αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά και φυτικές ίνες, οι ξηροί καρποί και σπόροι όχι μόνο προσφέρουν μια υγιή εναλλακτική λύση για σνακ, αλλά παράγουν επίσης σεροτονίνη, που ενισχύει τη διάθεση και προωθεί την υγεία του εγκεφάλου. Τα τρόφιμα αυτά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, ψευδάργυρο και σελήνιο, που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Πρωτεΐνες

Οι καλές πηγές πρωτεϊνών όπως κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, αυγά, φασόλια σόγιας κ.λπ. επιτρέπουν στο σώμα να παράγει επαρκή ποσότητα ενέργειας και να ενισχύει τη συγκέντρωση.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση