ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μία κουταλιά μέλι την ημέρα κάνει «θαύματα» για την υγεία

Photo by Alexander Mils on Unsplash

Το μέλι εκτός από τη γλυκιά και νόστιμη γεύση του, προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία. Δείτε ποια είναι αυτά που σπάνια αναφέρονται.

1. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων

Η φρουκτόζη επιταχύνει την οξείδωση του αλκοόλ στο συκώτι. Το μέλι ισούται περίπου με τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, οπότε έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση. Ωστόσο, μελέτες που εξέτασαν την ικανότητα του να αυξήσει το μεταβολισμό του αλκοόλ, χρησιμοποιούν περίπου 8 κουταλιές της σούπας, ανά 25 γραμμάρια αλκοόλ, κάτι που μεταφράζεται σε 480 θερμίδες. Η ποσότητα αυτή, ξεπερνά κατά πολύ την συνιστώμενη ημερίσια δόση.

2. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Μερικοί τύποι μελιού έχουν βρεθεί ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά (όσο πιο σκούρο είναι τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βλάβης των κυττάρων, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, κ.λπ. Ωστόσο, για να λάβετε μία ικανοποιητική ποσότητα, θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού ή δύο μέλι. Η American Heart Association συνιστά στις περισσότερες γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 25 γραμμάρια ή (6 κουταλάκια του γλυκού) συνολικής προστιθέμενης ζάχαρης ανά ημέρα (περίπου 100 θερμίδες).

3. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Προκαταρκτικές μελέτες σε ποντίκια, δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι μελιού μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να μεταφραστούν με βεβαιότητα στους ανθρώπους.

4. Μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τα εγκαύματα και καψίματα

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η τοπική εφαρμογή του μελιού σε μικρές έως μέτριες πληγές, μπορεί να επιταχύνει την επούλωση.

5. Μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα

Μικρές μελέτες διαπίστωσαν, ότι ο βήχας των παιδιών μειώθηκε με το μέλι. Η αίσθηση του στην κατάπωση είναι αρκετά καταπραϋντική.

6. Είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη

Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι περιέχει 20 θερμίδες, 5 γραμμάρια ζάχαρης και καθόλου λίπος. Η κοκκοποιημένη ζάχαρη έχει 15 θερμίδες, 4 γραμμάρια ζάχαρης και καθόλου λίπος. Το μέλι είναι ελαφρώς πιο γλυκό, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάπως λιγότερο. Άρα οι θερμίδες είναι περίπου ισοδύναμες με την κοκκοποιημένη ζάχαρη, όταν υπολογίζετε ότι χρησιμοποιείτε λιγότερο μέλι.

7. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο βάρους

Οι διατροφολόγοι συνιστούν παντα την απλή έκδοση των τροφίμων και όταν προκύπτει η επιθυμία, να γλυκαίνονται με φυσικά γλυκαντικά, ώστε να ελέγχεται η ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης. Φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (2 κουταλιές της σούπας) μέλι την ημέρα, και αυτό είναι εάν πρόκειται για τη μόνη πρόσθετη ζάχαρη που τρώτε. Εάν παίρνετε ζάχαρη από άλλες πηγές, βεβαιωθείτε ότι η συνολική πρόσληψη ζάχαρης δεν ξεπερνά τα 6 κουταλάκια του γλυκού.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό αν ξεκινήσετε να πίνετε νερό με λεμόνι

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

Πόσο υγιεινά είναι τα αυγά;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση