ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο υγιεινά είναι τα αυγά;

Photo by Ismael Trevino on Unsplash

Tα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που καταναλώνονται από όλο τον κόσμο. Ένα ολόκληρο αυγό, περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μετατραπεί ένα κύτταρο σε κοτόπουλο. Το αρνητικό μέρος, είναι η παρουσία της χοληστερόλης. Για τον λόγο αυτό, αν η κατανάλωση τους γίνεται με μέτρο δεν θα προκαλέσει αύξηση στα επίπεδα της.

Ως συνήθως η χοληστερόλη έχει αρνητικό πρόσημο για την υγεία, επειδή συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και πρόωρους θανάτους. Ωστόσο τα στοιχεία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μικτά.

Η αλήθεια είναι έχει μία σημαντική λειτουργία για το σώμα. Είναι ένα μόριο απαραίτητο για κάθε κυτταρική μεμβράνη. Χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή στεροειδών ορμονών όπως, η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη.

Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι είναι σημαντική και έχει εξελίξει περίπλοκους τρόπους για να διασφαλίσει ότι έχει πάντα αρκετή διαθέσιμη. Το συκώτι, είναι το όργανο που παράγει μεγάλες ποσότητες. Όταν όμως καταναλώνετε πολλά τρόφιμα που την περιέχουν όπως τα αυγά, τότε το συκώτι για να αντισταθμίσει την κατάσταση, παράγει λιγότερη.

Photo by Gabriel Gurrola on Unsplash

Τι θα συμβεί αν τρώτε καθημερινά αυγά

Τα αυγά αυξάνουν σταθερά την HDL («καλή») χοληστερόλη. Οι επιστήμονες, ξεκαθαρίζουν ότι έως και τρία ολόκληρα αυγά την ημέρα, είναι απόλυτα ασφαλή για τους υγιείς ανθρώπους. Για το 70% αυτών, δεν σημειώνεται αύξηση της συνολικής ή LDL χοληστερόλης. Μερικοί ίσως και να παρουσιάσουν μία ήπια αύξηση σε έναν τύπο LDL.

Αυγά και καρδιακές παθήσεις

Πολλές μελέτες παρατήρησης, δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε αυγά, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές νόσους. Μερικές όμως δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τα αυγά έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων όπως εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη

Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη , ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει ουσιαστικό ρόλο σε όλα τα κύτταρα

Είναι υψηλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες, τα οφέλη των οποίων περιλαμβάνουν αυξημένη μυϊκή μάζα και καλύτερη υγεία των οστών

Μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Επιπλέον, τα αυγά είναι νόστιμα και απίστευτα εύκολο να παρασκευαστούν

Τα οφέλη από την κατανάλωση αυγών υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών αρνητικών

Συνολικά, η κατανάλωση αυγών είναι απολύτως ασφαλής, ακόμα κι αν τρώτε έως και τρία ολόκληρα αυγά την ημέρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

Μελέτη απέδειξε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

5 σημάδια ότι τρώτε πολύ ζάχαρη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση