ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να διώξετε τις τοξίνες από το ρύζι κρατώντας τα θρεπτικά του συστατικά

Photo by Thoa Ngo on Unsplash

Το ρύζι είναι ένα τρόφιμο, που καταναλώνουμε συχνά στα γεύματα μας. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα με αυτό είναι ότι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Στην πραγματικότητα, το ρύζι απορροφά σχεδόν 10 φορές περισσότερο τοξικό  ανόργανο αρσενικό από άλλες καλλιέργειες δημητριακών. Αυτό συμβαίνει επειδή καλλιεργείται σε πλημμυρισμένες ρυζοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να απορροφήσουν τις καρκινογόνες ενώσεις που υπάρχουν από τη φύση στο έδαφος. Τα μολυσμένα υπόγεια ύδατα το κάνουν ακόμη χειρότερο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι γνωστοί τρόποι για τη μείωση των επιπέδων ανόργανου αρσενικού κατά το μαγείρεμα του. Σε μια πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν τέσσερις διαφορετικές διαδικασίες για τον καθαρισμό του ρυζιού και επισήμαναν ποια μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για την απομάκρυνση του αρσενικού και τη συντήρηση των θρεπτικών του συστατικών.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτή:

Parboiling με μέθοδο απορρόφησης (PBA): Αρχικά, οι ερευνητές προτείνουν να βράσετε τέσσερα φλιτζάνια γλυκού νερού για κάθε φλιτζάνι ωμό ρύζι. Στη συνέχεια, το προσθέτετε και βράστε για άλλα 5 λεπτά.

Αμέσως μετά το στραγγίζετε και πετάτε το νερό (το οποίο έχει πλέον αφαιρέσει μεγάλο μέρος του αρσενικού που υπήρχε στο ρύζι) και προσθέστε περισσότερο νερό (δύο φλιτζάνια για κάθε φλιτζάνι ρύζι). Τέλος, το καλύπτετε με ένα καπάκι και μαγειρεύετε ως συνήθως σε χαμηλή με μέτρια φωτιά ώσπου να απορριφθεί το νερό.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η τεχνική αφαιρεί περίπου το 54% του ανόργανου αρσενικού στο καστανό ρύζι και μέχρι το 73% στο λευκό ρύζι, διατηρώντας γενικά τη μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και μαγγανίου.

Επιπλέον, η μέθοδος PBA έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιεί λιγότερο νερό, ενέργεια και χρόνο μαγειρέματος από άλλες μεθόδους που αποσκοπούν στην απομάκρυνση του αρσενικού.

 

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνικές εταιρείες κατασκευάζουν βρώσιμες σακούλες για την προστασία των ελαφιών

6 Tips για να φτιάχνετε πιο νόστιμα και υγιεινά smoothies

Πώς να φτιάξετε μία χορταστική αλλά όχι παχυντική σαλάτα;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση