ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ξεκινήσετε μια δίαιτα χωρίς να σας χαλάει η διάθεση

δίαιτα
Photo by Lisa Fotios from Pexels

Η δίαιτα συνδέεται με τη διάθεση και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Σύμφωνα με το αμερικανικό Shape, ο δρ. Γκάρι Γουένγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, είπε ότι συμβαίνουν «αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, που μπορούν να την επηρεάσουν όταν περιορίζετε τις θερμίδες».

Η σεροτονίνη, που ρυθμίζει τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο, κυμαίνεται όταν πεινάτε, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο της ψυχραιμίας σας.

Στο κενό που μεσολαβεί όταν νιώθετε πείνα μέχρι να «σπάσετε» και να απολαύσετε μια λιχουδιά ευθύνονται διάφορες λειτουργίες σε διανοητικό και σωματικό επίπεδο, ειδικά στο ξεκίνημα μιας δίαιτας, όπου αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι με προσεκτικό προγραμματισμό, μπορείτε να αποφύγετε τη λαχτάρα που συχνά σχετίζεται με τη δίαιτα.

Αν και φαινομενικά η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, αυτό δεν ισχύει πάντα. Η συγγραφέας του βιβλίου «Eat Your Way To Happiness», Ελίζαμπεθ Σόμερ, λέει ότι η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή περίπτωση συναισθηματικής αστάθειας, «όταν το τραβάτε στα άκρα ή αποκλείετε τα λάθος τρόφιμα».

Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε κάτι γλυκό κάθε βράδυ και ξαφνικά δείτε στο πιάτο σας μια πράσινη σαλάτα, το σώμα και ο εγκέφαλός σας σίγουρα θα παρατηρήσουν τη διαφορά. «Όταν ξεκινάτε μια δίαιτα με πολύ αυστηρούς περιορισμούς, είστε ακόμη πιο επιρρεπείς σε αλλαγές στη διάθεση», δήλωσε η κλινική ψυχολόγος Κέιτι Ρίκελ.

Ο λόγος που σεν είναι καλό να ακολουθείτε τόσο αυστηρές δίαιτες, δεν αφορά μόνο στα σωματικά προβλήματα, όπως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή αφυδάτωση, αλλά και με ψυχικά, καθώς κινδυνεύετε από κόπωση.

Όπως γνωρίζετε, χρειάζεται συγκεντρωμένη προσπάθεια για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ειδικά στην αρχή. Αυτή η προσπάθεια εξαντλεί τη διανοητική δύναμη, που όπως συμβαίνει και με τη σωματική, πρέπει να ξεκουράζεστε για να την αποκτήσετε.

Πώς να διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία αλλάζοντας τη διατροφή σας

Υπάρχουν ορισμένα θετικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν ξεκινάτε μια δίαιτα για να αποφύγετε συναισθηματική κόπωση.

Αντί να κάνετε μια δραματική αλλαγή, ξεκινήστε με διάφορες πιο μικρές.

Άλλες στρατηγικές περιλαμβάνουν την κατανάλωση γευμάτων υψηλής ποιότητας και σνακ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Λάβετε υπόψη ότι μια υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Η κατανάλωση αρκετών είναι πολύ σημαντική.
Οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 1.500 θερμίδες την ημέρα ή περισσότερες αν γυμνάζονται συστηματικά.

Η εξασφάλιση επαρκούς ξεκούρασης σε τακτική βάση βοηθά επίσης στη βελτίωση της διάθεσης. Τουλάχιστον επτά έως δέκα ώρες ύπνου είναι ιδαικές για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε, μπορεί να εξακολουθείτε να αισθάνεστε κάποιες δύσκολες στιγμές ενώ κάνετε δίαιτα. Εάν εκνευρίζεστε, αποφύγετε τους διαπληκτισμούς και δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας μέχρι να ηρεμήσει. Μέρα με τη μέρα θα διαπιστώνετε ότι θα έχετε καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων σας.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση