ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση ποσότητα καφέ μπορούμε να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;

Photo by Coffee with Joshua on Unsplash

Η κατανάλωση καφέ, είναι μία καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Κάποιοι περιορίζονται σε ένα φλιτζάνι, ενώ άλλοι πίνουν αρκετά περισσότερα μέσα στη μέρα. Είναι γνωστό ότι ο καφές έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στο να έχουμε ενέργεια, όμως υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζεται προσοχή.

Άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πίεση και άλλες παθήσεις, χρειάζεται να λάβουν οδηγίες από τον γιατρό τους και τον διατροφολόγο τους, σχετικά με τις τροφές και την ποσότητα που συνιστάται.

Ακόμα όμως και όταν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός παθολογικός παράγοντας, η κατανάλωση του καφέ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, αφού μπορεί να φέρει ταχυκαρδίες και να διαταράξει και τον ύπνο.

Επομένως αυτό που λένε οι ειδικοί, είναι ότι ο καφές μπορεί να έχει τόσο βοηθητικό ρόλο όσο και αρνητικό για τη λειτουργία του οργανισμού. Εξαρτάται πάντα από τον τρόπο, την ποσότητα και την ώρα που τον καταναλώνουμε.

Τα πλεονεκτήματα είναι τόσο πολλά αρκεί να χειριστούμε σωστά την ποσότητα του.

Ζουν περισσότερο όσοι πίνουν καφέ

Σε μια μελέτη παρατήρησης που αφορούσε περίπου 20.000 άτομα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καθημερινά σημείωσαν κατά 64% λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σπάνια.

Εκεί που παρατηρήθηκε ιδιαίτερη μείωση ήταν στις ηλικίες από 45 ετών και πάνω, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο ευεργετικός καθώς γερνάμε. Τα ευρήματα αυτά αντικατοπτρίζουν τα πρόσφατα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν καφέ φαίνεται να ζουν περισσότερο ανεξάρτητα από το αν έχει καφεΐνη ή όχι.

Ο καφές είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά

Πολλοί αντιοξειδωτικοί παράγοντες που απαντώνται στη φύση βρίσκονται στους κόκκους καφέ, ενώ άλλοι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος. Γι’αυτό και βοηθά και στη λιπόλυση.

Οι επιστήμονες τον συνδέουν με θετικές επιδράσεις στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών.

Έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ηπατική νόσο, καρκίνο του παχέος εντέρου, Alzheimer και καρκίνο του δέρματος.

Ορισμένες από τις ενώσεις που βρίσκονται συνήθως στον καφέ σχετίζονται με την καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη λειτουργία του ήπατος και τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Φωτογραφία από τον χρήστη Foodie Factor στο Pexels

Που χρειάζεται προσοχή

Η κατανάλωση του καφέ μπορεί να φαίνεται υγιεινή επιλογή για πολλούς, όμως όχι για όλους.

Οι έγκυες για παράδειγμα, θα πρέπει να περιορίσουν κατά πολύ την πρόσληψη καφέ με καφεΐνη, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις της στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Επίσης όσοι έχουν οποιεσδήποτε καρδιακές παθήσεις γνωρίζουν καλά ότι δεν ενδείκνυται η μεγάλη κατανάλωση καφέ. Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή ή υπέρταση θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Ένα έως δύο φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά, αλλά όσοι είναι ευαίσθητοι, θα πρέπει να περιορίσουν όλη την καφεΐνη.

Για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του καφέ δείτε τα παρακάτω tips:

-Αποφύγετε τη ζάχαρη στον καφέ σας. Ένα κουτάλι του γλυκού περιέχει 16 θερμίδες. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά αν προσθέτετε δύο κουταλάκια του γλυκού στο κάθε φλιτζάνι και πιείτε αρκετά μέσα στη μέρα, οι θερμίδες προστίθενται.

-Επιλέξτε καφέ φίλτρου εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Ο στιγμιαίος καφές διατηρεί ενώσεις γνωστές ως καφεστόλη και kahweol, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

-Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε, είναι καλύτερο να αποφύγετε τον καφέ και όλες τις πηγές καφεΐνης το βράδυ ή λίγο πριν κοιμηθείτε.