ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο “αθώα” είναι η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμινών πριν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

βιταμίνες
Photo by James Yarema on Unsplash

Σύμφωνα με το Best Life, ορισμένες βιταμίνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ο λόγος είναι ότι όταν ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το σώμα σας ανταποκρίνεται καλύτερα στο εμβόλιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμπληρωματική διατροφή είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να επηρεάσετε την υγεία του ανοσοποιητικού.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Κ2 και βιταμίνης D3, συνδέεται με τη σύσπαση του covid-19, οπότε ίσως αξίζει να εξετάσετε τη λήψη των συνιστώμενων δόσεων αυτών των συμπληρωμάτων. Οι γιατροί λένε ότι εάν έχετε χαμηλή βιταμίνη D ή χαμηλή βιταμίνη Κ, είναι πιο πιθανό να καταλήξετε στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με το Health Digest.

Ωστόσο, δεν είναι όλος ο ιατρικός κλάδος σύμφωνος με αυτή την άποψη, γι’ αυτό είναι πάντα απαραίτητο και βασική προϋπόθεση, προτού λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, να ρωτάτε πάντα το γιατρό σας, ακόμα και αν είστε σίγουροι ότι μπορεί να μην είναι βλαβερό.

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Αρκετοί ειδικοί, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η λήψη βιταμινών, μετάλλων ή προβιοτικών πριν από τον εμβολιασμό θα αποτρέψει μια αλλεργική αντίδραση ή θα βελτιώσει την ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο, σύμφωνα με το WebMD.

Εναλλακτικά προτείνουν να τονώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αρκετό ύπνο, μπόλικη ενυδάτωση, σωματική δραστηριότητα και φυσικά με υγιεινή διατροφή. Προτείνει επίσης να δώσετε στον εαυτό σας χώρο για να ξεκουραστείτε την ημέρα μετά τη λήψη του εμβολίου, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση σας, καθώς είναι πιθανό να έχετε μια ισχυρότερη αντίδραση.

Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε ότι καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για 24 ώρες πριν κια μετά τη λήψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα πολλά για τις αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν με αυτό το συνδυασμό.

Όσον αφορά τις βιταμίνες, η τήρηση της συνήθους ρουτίνας σας πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου σας σίγουρα δεν μπορεί να βλάψει. Απλά βεβαιωθείτε ότι συμβουλεύεστε έναν ιατρό πριν τις καταναλώσετε.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Ποια είναι η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας;

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση