ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tα 4 τρόφιμα της μακροζωίας

Photo by Ellieelien on Unsplash

Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία, καθώς μπορεί να έχει εξίσου αρνητικό ή θετικό αντίκτυπο. Τα τρανς λιπαρά, τα τηγανητά, τα πολλά συντηρητικά και γενικά οτιδήποτε είναι πολύ επεξεργασμένο, συνδέεται και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες, προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα, παχυσαρκία αλλά και καρκίνο του παχέως εντέρου.

Αντιθέτως, μία διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, χωρίς πολλά λπαρά, μπορεί να προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, τα οποία δεν σημαίνει ότι θεραπεύουν ασθένειες, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη πρόληψη και να βοηθήσουν το σώμα να παραμένει δυνατό και όσο πιο υγιές γίνεται.

Όλα τα φυτικά τρόφιμα, κάνουν καλό στην γενική υγεία, όμως υπάρχουν τέσσερα, τα οποία ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω.

Συνδέονται με τη μακροζωία χάρη στις μοναδικές ιδιότητες τους, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν κατά της γήρανσης.

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Κάπαρη: H κάπαρη είναι γεμάτη από κουερσετίνη, μια ένωση πολυφαινόλης που βρέθηκε να αυξάνει τη δραστηριότητα της σιρτουίνης. Σχετικά με αυτή την ουσία, έχει επίσης βρεθεί ότι χάρη στις ιδιότητες της, μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, αλλά και άσθμα.

Σέλινο: Τα φλαβονοειδή που περιέχει, είναι θρεπτικά συστατικά, γνωστά για το γεγονός ότι ενεργοποιούν τη σιρτουίνη, μία πρωτεΐνη που δρα κατά της γήρανσης του δέρματος.

Πράσινο τσάι: Το πλεονέκτημα του πράσινου τσαγιού είναι ότι είναι πλούσιο σε φυτοχημικά όπως η γαλλική επιγαλοκατεχίνη (γνωστή και ως EGCG) και η L-θεανίνη, που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στη μακροζωία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο για θάνατο από καρδιαγγγειακές παθήσεις και 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι ανά ημέρα.

Κόλιαντρο: Όπως η κάπαρη, έτσι και το cilantro περιέχει επίσης κουερσετίνη. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το κόλιανδρο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα ενεργοποιώντας ένζυμα που το ελαττώνουν.

Φράουλες: Πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, οι φράουλες περιέχουν την ένωση ενεργοποίησης της σιρτουίνης, η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να διεγείρει τις οδούς σηματοδότησης του εγκεφάλου που ενισχύουν τη μακριχρόνια μνήμη.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι μωβ πατάτες και οι λόγοι που αξίζει να πάρουν τη θέση των λευκών στη διατροφή μας

Είναι υγιεινό να καταναλώνουμε κατεψυγμένα λαχανικά;

7 τροφές που δρουν υπέρ της απώλειας βάρους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση