ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το έξυπνο trick που θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο αργά και προσεκτικά

Photo by Alexy Almond from Pexels

Η έννοια του να τρώμε προσεκτικά, δεν αφορά το είδος της τροφής, αλλά τον τρόπο με την οποίο την καταναλώνουμε. Το πιο σύνηθισμένο παράδειγμα, είναι αυτό που όλοι εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας, όταν τρώμε τη στιγμή που παρακολουθούμε τηλεόραση. Η συνήθεια αυτή, έχει την τάση να μας κάνει να τρώμε πιο γρήγορα και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, από ότι θα κάναμε αν καθόμασταν απλά στο τραπέζι της κουζίνας.

Η συνέπεια αυτού, μπορεί να δημιουργήσει με τον καιρό ορισμένα προβλήματα στην υγεία, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή πίεση.

Παρόλα αυτά, αν γευματίζετε έχοντας εις γνώση σας την ποσότητα του φαγητού που βρίσκεται στη μερίδα σας και πόσο γρήγορα τρώτε, τότε είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε ικανοποιημένοι με το γεύμα σας και να τρώτε λιγότερο φαγητό συνολικά.

Το απρόσεκτο φαγητό, μπορεί να συμβεί όταν μπαίνουμε σε αυτοματοποιημένες συνήθειες. Αυτές για παράδειγμα μπορεί να είναι ότι τρώμε το ίδιο πράγμα κάθε πρωί, ή ότι γευματίζουμε στο ίδιο τραπέζι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Το γεγονός αυτό, μας κάνει επιρρεπείς στην κατανάλωση χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Θα μπορούσαμε επίσης να περιπλανηθούμε στην κουζίνα για ένα σνακ όχι επειδή πεινάμε, αλλά επειδή νιώθουμε πλήξη.

Photo by Dan Gold on Unsplash

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που βοηθούν στο να τρώμε πιο προσεκτικά, όμως η προσέγγιση μίας νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρθηκε στο «Psychology Today», εβδομήντα οκτώ συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε ένα τυπικό μεσημεριανό γεύμα με μακαρόνια, είτε πρωινό βρώμης με γάλα και μέλι.

Όταν τους σέρβιραν το μεσημεριανό για πρωινό, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν πιο αργά, κατανάλωναν λιγότερο φαγητό και ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χορτάτοι.

Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιβραδύνονται φυσικά και να  σταματού, όταν τα πράγματα είναι ασυνήθιστα για εκείνους. Με την αλλαγή της ρουτίνας, σας δίνεται η δυνατότητα να ξεφύγετε από τους αυτοματοποιημένους τρόπους σας και να αρχίσετε να τρώτε πιο προσεκτικά.

Για να αποκτήσετε μεγαλύτερη συνείδηση στις διατροφικές σας συνήθειες, η ψυχολόγος Susan Albers προτείνει να δοκιμάσετε την «πρόκληση διασκεδαστικής διατροφής».

Δείτε παρακάτω πώς να εφαρμόσετε τη μέθοδο:

-Καθίστε σε διαφορετικό κάθισμα στο τραπέζι της κουζίνας.

-Φάτε το μεσημεριανό σας για πρωινό ( για παράδειγμα ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, μια σαλάτα).

– Φάτε σε ένα πιάτο που χρησιμοποιείτε σπάνια.

– Φάτε κάτι νέο και διαφορετικό.

Στη συνέχεια παρατηρήστε πώς είναι να ξεφύγετε από τις συνήθεις διατροφικές συνήθειες. Τρώτε πιο αργά; Σας αρέσει περισσότερο; Νιώθετε ότι έχετε χορτάσει; Αυτές είναι όλες οι πτυχές της προσεκτικής διατροφής.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι βασικές αρχές της «πράσινης» διατροφής

Πόσο σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών

Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση