ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών

Photo by Jo Sonn on Unsplash

Tα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Γι΄αυτό και οι διατροφολόγοι προτείνουν τη συχνή κατανάλωση τους. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι όσα περισσότερα καταναλώνει κανείς τόσο πιο πολλές θα είναι και οι πιθανότητες να μειώσει το βάρος του. Αυτά είναι τουλάχιστον τα στοιχεία, στα οποία κατέληξε μία ανάλυση εφτά διαφορετικών μελετών, που δημοσιεύθηκαν στην αρχή της χρονιάς στο American Journal of Clinical Nutrition.

Αν και οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, έχουν μια εικασία. Ότι όσοι ακολουθούν όλη την εβδομάδα μία αυστηρή διατροφή, είναι πολύ πιθανό να φάνε κάτι ανθυγιεινό το Σαββατοκύριακο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά περισσότερα που είναι να λάβουμε υπόψη εκτός από την απώλεια βάρους. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι όσο συγκεντρώνουμε πολλά φρούτα στα πιάτα μας θα μειώσει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και άνοια.

Αυτό είναι απόλυτα αληθές, μέχρι ένα σημείο: μια πρόσφατη ανάλυση 16 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε λογικών μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Photo by Stephanie Studer on Unsplash

Αλλά αν ξεπεραστεί η απαιτούμενη ημερήσια δόση, με την κατανάλωση περισσότερων, τότε αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπλέον οφέλη. Με άλλα λόγια, μια μεγάλη σαλάτα την ημέρα είναι υγιής, αλλά η προσθήκη μιας δεύτερης μπορεί να μην είναι απαραίτητα πιο υγιεινή.

Φυσικά, αυτός ο αριθμός των πέντε ημερών δεν έχει πέσει. Άλλες μελέτες έχουν δηλώσει επτά ημερήσιες μερίδες προϊόντων. Το USDA λέει ότι οι γυναίκες ηλικίας 19-30 ετών, θα πρέπει να λαμβάνουν τέσσερις καθημερινές μερίδες φρούτων και πέντε καθημερινές μερίδες λαχανικών.

Επιπλέον, πολλά άτομα υπολείπονται: η πλειοψηφία των ενηλίκων καταναλώνει μόνο δύο ή τρεις μερίδες προϊόντων την ημέρα. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία, καλό θα ήταν να προσθέσετε ένα επιπλέον μήλο ή μερίδα μπρόκολου (ή και τα δύο) στα φαγητά σας καθημερινά.

Αντιθέτως όμως, αν τρώτε ήδη μια υγιεινή ποσότητα φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, ίσως δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε καταναλώνοντας περισσότερες μερίδες. Φυσικά, κανείς δεν σας προτείνει να αρχίσετε να καταναλώνετε ανθυγιεινά τρόφιμα, απλά δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να προσθέσετε τεύτλα στο κέικ σοκολάτας σας.

Το να προσθέτετε σε κάθε πιάτο φρούτα και λαχανικά, δεν θα το κάνει ούτε πιο υγιεινό, ούτε θα βοηθήσι στην απώλεια του βάρους.

Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να καταλάβετε ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες από άποψη θερμίδων. Εξάλλου, παρόλο που το πλιγούρι βρώμης, το κέικ καρότου ή ένα μπολ με φέτες μήλου για επιδόρπιο είναι θρεπτικές επιλογές, δεν θα αναιρέσουν τα αποτελέσματα των λιγότερο υγιεινών προϊόντων, που καταναλώσατε μέσα στη μέρα.

 

Διαβάστε επίσης:

3 tips για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου μέσω της διατροφής

Τελικά το φαγητό πριν τον ύπνο όντως μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους

Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση