ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 Τρόποι να παραμένετε θετικοί σε ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας

πηγή: unsplash

Πολλά γράφονται και λέγονται σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον, αλλά σπάνια αναφέρονται στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν αφορά τη συνεργασία πολλών ατόμων.

Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι προκαλεί μία κακή διάθεση μπορεί να σας ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζει την καθημερινότητα σας και στην προσωπική σας ζωή.

Από τη στιγμή που η κατάσταση είναι τέτοια και δεν είναι αποκλειστικά στη δική σας ευχέρεια να την αλλάξετε, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε σε καλύτερα επίπεδα την ψυχολογία και κατά προέκταση την υγεία σας.

Επίγνωση

Το πρώτο και κυριότερο βήμα, είναι να αναγνωρίσετε την αρνητικότητα που επικρατεί γύρω σας. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε ότι εξαντλείται η ενέργεια σας. Εάν αισθάνεστε άσχημα ή άβολα, χωρίς να μπορείτε να το προσδιορίσετε τότε το κλίμα είναι σίγουρα αρνητικό.

Από τη στιγμή όμως που το αντιλαμβάνεστε, είστε και σε θέση να το αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Photo by Moose Photos from Pexels

Τα πάντα ξεκινούν από εμάς

Το αρνητικό κλίμα δεν προκαλείται από τους άλλους αλλά από εμάς τους ίδιους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν δεν εμπλεκόμαστε σε αντιπαραθέσεις και δεν προκαλούμε αθέμιτο ανταγωνισμό, μπορεί να συμβάλουμε άθελα μας στην αρνητικότητα γύρω μας.

Για παράδειγμα, όσο ακούμε κουτσομπολιά και συμμετέχουμε σε συνομιλίες που εστιάζουν μόνο στην υποτίμηση ενός άλλου ατόμου, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ενισχύουμε το κακό κλίμα στο περιβάλλον εργασίας.

Καλό είναι να μιλάμε

Ένας τρόπος για να βγούμε από μία αρνητική κατάσταση, είναι να το δηλώσουμε. Πολλές φορές τυχαίνει να ερχόμαστε σε δύσκολη θέση για κάτι που λέγεται και αφορά τη δουλειά ή έναν συνάδελφο.

Αν διαπιστώσετε ότι σας συμβαίνει συχνά, είναι προτιμότερο να μιλήσετε και να πείτε με ευγενικό τρόπο ότι διαφωνείτε, ώστε να μην βρεθείτε ξανά εμπλεκόμενοι σε θέματα που δεν σας αφορούν ή δεν σας βρίσκουν σύμφωνους.

Έπαινος και αναγνώριση

Η συνεργασία με άλλα άτομα, συχνά ξυπνά τον ανταγωνισμό, ο οποίος τις περισσότερες φορές καταλήγει να γίνεται αθέμιτος. Για να ανατρέψετε την κατάσταση, είναι καλό να επαινείτε μερικές φορές και τις δουλειές των άλλων, πέραν των δικών σας.

Είναι πολύ πιθανό, οι συνάδελφοι σας να εκτιμήσουν την θετική σας διάθεση και να ανταποδώσουν με τον ίδιο τρόπο. Η τακτική αυτή μπορεί να βελτιώσει σταδιακά τις σχέσεις σας.

Οι παραπάνω ιδέες είναι αρκετά γενικές, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε διάφορες περιπτώσεις. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι το προσπαθήσετε, ώστε να καταφέρετε με τον καιρό να αποκτήσετε μία πιο ευχάριστη καθημερινότητα όχι μόνο στην εργασία αλλά και στην προσωπική σας ζωή.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποιες φράσεις είναι άγνωστες για τους επιτυχημένους ανθρώπους

Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση

Πώς να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις