ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 tips οικονομικής επιβίωσης εν μέσω πανδημίας

Το lockdown συνεχίζεται και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που παραμένουν κλειστοί, πασχίζουν να επιβιώσουν με ελάχιστα εισοδήματα.

Τα επιδόματα, που λαμβάνουν είναι μια βοήθεια που όμως πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και τις προσωπικές τους ανάγκες.

Η μόνη έξυπνη κίνηση, είναι η διακοπή κάθε περιττού έξοδου και η επιπλέον οικονομία.

Δείτε παρακάτω μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο:

1. Επικεντρωθείτε σε μεγάλες περικοπές

Αποφύγετε το delivery φαγητό και επιλέξτε να μαγειρέψετε στο σπίτι. Εκτός από μια πιο υγιεινή επιλογή, είναι επίσης και ένας τρόπος να περιορίσετε τα έξοδα. Αν παραγγέλνετε καθημερινά τα γεύματα σας από τοπικά εστιατόρια υπάρχει περίπτωση να ξοδέψετε τα διπλάσια ή και τριπλάσια σε σύγκριση με το αν ψωνίζατε από το σούπερ μάρκετ.

Αποφύγετε τις περιττές μετακινήσεις για να αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις στα πρατήρια βενζίνης και διακόψτε συνδρομητικά προγράμματα στην τηλεόραση. Επίσης θα μπορούσατε να διακόψετε ένα πάγιο έξοδο αν καταργήσετε τη σύνδεση του κινητού τηλεφώνου και επιλέξετε να βάλετε κάρτα.

Photo by Josh Duke on Unsplash

2. Ζητήστε βοήθεια πριν να είναι αργά

Εκμεταλλευτείτε οποιαδήποτε προγράμματα τρέχουν σχετικά με ιατρική περίθαλψη, οικονομικές επιδοτήσεις ή κουπόνια για καταστήματα εστίασης.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε περαιτέρω τον προϋπολογισμό σας.

3. Ζητήστε βοήθεια από φίλους και συγγενείς

Σε μία έρευνα του Common Cents Lab, της πλατφόρμας για την οικονομική ευημερία των ατόμων με χαμηλό έως μέτριο εισόδημα που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξε ότι περίπου το 14,7% των ερωτηθέντων έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια από φίλους ή συγγενείς φέτος.

Αν και αυτή είναι μία λύση που θα σας φέρει σε αμηχανία, σκεφτείτε ότι τα άτομα που είναι κοντά σας δεν θα σας κρίνουν και θα προσπαθήσουν να σας παρέχουν μια βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Απλά φροντίστε να μην το παρακάνετε.

4. Αποφύγετε τις πιστωτικές κάρτες

Αντί να στραφείτε πρώτα στις πιστωτικές σας κάρτες, σκεφτείτε αν αυτή είναι μια περίοδος να κάνετε κάποια αγορά ή φορτώσετε τους λογαριασμούς σας σε αυτές.

5. Εξετάστε πρόσθετους τρόπους για να κερδίσετε χρήματα

Η εύρεση εργασίας, είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον περισσότερο κόσμο. Οι θέσεις εργασίας είναι ήδη πολύ περιορισμένες. Το διάστημα αυτό είναι κατάλληλο να αξιοποιήσετε τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας. Αν για παράδειγμα έχετε έφεση στη μαγειρική ή τη φωτογραφία κ.τ.λ, μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια να οργανώσετε διαδικτυακά μαθήματα.

Αν πάλι είστε καλοί με τις κατασκευές, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας αντικείμενα, από κοσμήματα μέχρι έργα τέχνης και να τα προωθήσετε στο διαδίκτυο.

6. Αποφύγετε τα πολλά έξοδα μέσα στις γιορτές

Από τη στιγμή που οι γιορτές θα είναι πολύ πιο λιτές φέτος, προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε σε πολλά έξοδα. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα γιατί σας αξίζει να τις απολαύσετε. Όμως μειώστε το κόστος των δώρων στα αγαπημένα σας πρόσωπα και επιλέξτε πιο οικονομικές λύσεις για τα εορταστικά σας τραπέζια.

Διαβάστε επίσης:

Κριστίν Λαγκάρντ: Σημαντικά τα οικονομικά ρίσκα από την πανδημία

Πώς χειρίζονται τα έξοδα τους οι οικονομικά ισχυρές γυναίκες;

Με ποιον τρόπο θα μπορούν τα νέα κορίτσια να ελέγχουν οικονομικά το μέλλον τους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση