ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με ποιον τρόπο θα μπορούν τα νέα κορίτσια να ελέγχουν οικονομικά το μέλλον τους

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Σύμφωνα με μια μελέτη για γυναίκες και τα χρήματα του 2019 από την Allianz Life,  η οικονομική τους δύναμη, άρχισε να κλονίζεται ακόμα και πριν την πανδημία. Πέρυσι, 42% λιγότερες ανέφεραν ότι είχαν κερδίσει περισσότερη δύναμη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (ήταν 50% το 2016 και 57% το 2013).

Επίσης το 47% δήλωσε ότι είχαν τον έλεγχο του νοικοκυριού τους σε σύγκριση με 51% το 2016 και 53% το 2013. Τέλος, λιγότερες γυναίκες ανέφεραν ότι αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς συνολικά (62% το 2019 έναντι 68% το 2016), ενώ περισσότερες από τις μισές που ερωτήθηκαν (57%), δήλωσαν ότι επιθυμούν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη λήψη των οικονομικών τους αποφάσεων.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Σύμφωνα με το business insider, εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να δώσουν οι γονείς στα μικρά κορίτσια, ώστε να μεγαλώσουν, έχοντας αυτοπεποίθηση για τα οικονομικά τους:

Αξία της αποταμίευσης

Μαθαίνοντας την αποταμίευση από μικρή ηλικία, θα μπορέσουν καλύτερα να καταλάβουν την αξία της και ότι ένα πολύ μικρό ποσό, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο.

 Ο εαυτός τους είναι πάνω από όλα

Είναι πολύ βασικό να μάθουν ότι πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητες στο μέλλον και να μην στηρίζονται στο εισόδημα το δικό σας ή των συντρόφων τους. Η οικονομική ανεξαρτησία, είναι ίσως η βασικότερη προϋπόθεση της πλήρους αυτονομίας.

Ταμείο για ώρα ανάγκης

Μία ακόμα καλή συμβουλή που μπορούν να δώσουν οι γονείς στα μικρά κορίτσια, είναι να έχουν πάντα ένα «σχέδιο» διαφυγής, από μία δυσμενή θέση.

Αυτό σημαίνει , ότι είναι σημαντικό να καταφέρουν να οργανώσουν ένα ταμείο με χρήματα, που θα αξιοποιήσουν μόνο σε ώρα ανάγκης. Έτσι δεν θα χρειαστεί να λογοτήσουν ή να υποχρεωθούν σε κανέναν στο μέλλον.

Ενθάρρυνση του επιχειρηματικού τους πνεύματος

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την πρακτική εμπειρία στη διαχείριση μιας επιχείρησης. Είτε πρόκειται για κατάστημα Etsy για την τέχνη της ή την ικανότητα οικονομικής διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που αναλάβει ένα baby sitting. Με τον τρόπο αυτό, θα δυναμώσει την αυτοπεποίθηση της και θα νιώσει όπως αισθάνεται κάποιος που είναι το αφεντικό του εαυτού του.

Διδάξτε της να σκέφτεται και να ενεργεί σαν επενδυτής

Εάν υπάρχει ένας τομέας όπου η ισότητα των γυναικών μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα ζωής, είναι η μακροπρόθεσμη επένδυση. Ο τρόπος για να βγάλει κανείς περισσότερα χρήματα, είναι να τα αξιοποιεί σε επενδύσεις.

Δείξτε της το “γιατί” πίσω από τις αποφάσεις που παίρνετε για τα οικονομικά ως οικογένεια 

Καλό θα ήταν να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματα της οικογένειας, ώστε τα οικονομικά να μην θεωρούνται θέμα ταμπού. Μπορείτε να τους δείξετε τους λογαριασμούς ώστε να βλέπουν με μαθηματικό τρόπο πώς γίνεται η διαχείριση των χρημάτων, στον πραγματικό κόσμο.

Προσφορά στήριξης και σε άλλες γυναίκες

Ενθαρρύνετε την να  αναζητήσει – και να ενεργήσει ως – σύμμαχος, συνήγορος, μέντορας ή χορηγός  στην εργασία και στον κόσμο. Επίσης μπορείτε να την προτρέψετε να είναι ανοιχτή σχετικά με το θέμα αυτό με τους φίλους της.

Η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και συμβουλών, βοηθά στην οικοδόμηση της συλλογικής μας εμπιστοσύνης. Με τον τρόπο αυτό, προωθείται και ο αγώνας για την ισότητα των γυναικών.

 

Διαβάστε επίσης:

Margaret Atwood: Γράφει για την ενδυνάμωση της γυναίκας, όμως δε θεωρεί πως είναι φεμινίστρια

Οι κρυφοί συμβολισμοί των παραμυθιών στην ψυχολογία

Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση