ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

H τοξική συνήθεια μεταξύ των ζευγαριών που συνήθως οδηγεί στον χωρισμό

Photo by Yoann Boyer on Unsplash

Oι τσακωμοί και οι διαπληκτισμοί συνηθίζονται ακόμα και στα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη σχέση. Υπάρχει όμως μία συνήθεια που ακολουθούν αρκετοί, η οποία αποδεικνύεται τόσο τοξική, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον χωρισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου «Gottman» στο Seatle.

Πρόκειται για τη φυγή. Αρκετά άτομα, ανεξάρτητα από το φύλο, έχουν την τάση να αποχωρούν από έναν καυγά, προτού καν να αρχίσει. Ο λόγος που το κάνουν είναι για να αποφύγουν να πουν βαριές κουβέντες που αργότερα θα μετανιώσουν. Προτιμούν να ηρεμήσουν πρώτα τα πνεύματα και να συζητήσουν σε πιο ψύχραιμη βάση το πρόβλημα, ή ακόμα καλύτερα, να μην αναφερθούν ποτέ ξανά σε αυτό.

Σε μία πρώτη ανάλυση, η τακτική αυτή, δεν φαίνεται να είναι κακή, αφού ο λόγος της αποχώρησης γίνεται με καλό σκοπό. Όμως υπάρχει μία παράμετρος που δεν υπολογίζει κανείς και είναι αυτή που κάποια στιγμή θα οδηγήσει το ζευγάρι σε αδιέξοδο.

Τα άτομα που απλά αποχωρούν από έναν τσακωμό, δεν αναρωτιούνται πώς αισθάνονται οι σύντροφοι τους, τη στιγμή που τους γυρνούν την πλάτη και κλείνουν πίσω τους την πόρτα.

Ο ειδικός John Gottman του ομώνυμου ινστιτούτου, αναφέρει ότι η φυγή είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες ενός διαζυγίου, μαζί με την κριτική, την περιφρόνηση και την άμυνα.

Photo by Pâmela Lima on Unsplash

Στην ουσία όσοι αποχωρούν, επιλέγουν να μην αντιμετωπίσουν τα ζητήματα με τον σύντροφο τους, απαντώντας με τη σιωπή και την απουσία. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται, αλλά κάθε φορά που το κάνουν, το άτομο που μένει πίσω, είναι διπλά ταραγμένο καθώς του είναι πολύ οδυνηρό να βλέπει τον σύντροφο του να εξαφανίζεται χωρίς να έχει ιδέα τι συμβαίνει ή πως αισθάνεται. Επομένως η συνήθεια αυτή είναι περισσότερο ανώριμη, όταν δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο.

Σαφώς και κανένας δεν υποχρεούται να συνεχίσει έναν καυγά, από τη στιγμή, που δεν είναι σε θέση, είτε γιατί δεν του ταιριάζει αυτού του είδος επίλυση προβλημάτων, είτε γιατί δεν αισθάνεται καλά για τον οποιοδήποτε λόγο.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτό που μπορεί να κάνει χωρίς να αφήσει σε απόγνωση τον σύντροφο του, είναι να πει το εξής:

«Εντάξει, νιώθω πολύ θυμωμένος και χρειάζομαι ένα διάλειμμα. Μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό λίγο αργότερα; Νομίζω ότι θα έχω περισσότερη ηρεμία όταν δεν είμαι τόσο θυμωμένος».

Και πάλι, το ζήτημα είναι να επιστρέψει όντως στο θέμα, μετά από λίγη ώρα και όχι να το αφήσει για μέρες να αιωρείται.

Τι να κάνετε αν πιστεύετε ότι ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που αποχωρούν από έναν καυγά

Η αλήθεια είναι, ότι αυτή η συνήθεια δεν μπορεί να σταματήσει από τη μία στιγμή στην άλλη. Μπορείτε να προσπαθήσετε σταδιακά, να εξηγείτε στον σύντροφο σας τον λόγο για τον οποίο επιλέγετε τη φυγή και τη σιωπή.

Μερικές φορές, αν τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, τότε όντως δεν χρειάζεται να ειπωθούν κουβέντες που αργότερα θα μετανιώσετε και οι δύο. Απλά μην φεύγετε χωρίς καν να πείτε τον λόγο που το κάνετε.

Το να μην λέτε τίποτα τον κάνετε να ανησυχεί για εσάς και να αισθάνεται ανασφάλεια για το μέλλον της σχέσης σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης

Πώς μπορεί η τοξική συμπεριφορά να σας στερήσει την επιτυχία

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση