ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Eργαζόμενες μητέρες και ενοχές – Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις τύψεις

μητέρες
Photo by Sai De Silva on Unsplash

Πολλές από τις ισχυρές γυναίκες που έχουν μια επιτυχημένη καριέρα, κατακτώντας μάλιστα υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες, είναι μητέρες. Επίσης έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό: αισθάνονται ενοχές που λείπουν ώρες μακριά από τα παιδιά τους.

Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, στη σύγχρονη κοινωνία, δεν έχουν εξελιχθεί αρκετά οι προσδοκίες για τους ρόλους των δύο φύλων.

Οι «Power Moms», είναι το πρώτο κύμα της πρωτοποριακής γενιάς γυναικών, οι οποίες τώρα είναι περίπου εξήντα χρονών. Το δεύτερο κύμα μητέρων σε ηλικίες κοντά στο σαράντα έτη, έχουν προσπαθήσει να απορρίψουν αυτές τις ενοχές, γιατί τις θεωρούν ως μια εξουθενωτική σπατάλη ενέργειας.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί αισθάνονται ότι «εγκαταλείπουν» ή βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα παιδιά τους μπροστά στο βωμό της καριέρας.

Πολλές εργαζόμενες μητέρες διακατέχονται από το αίσθημα της ενοχής, κάτι που και οι ίδιες καταλαβαίνουν ότι δεν θα έπρεπε να τους διακατέχει.

Για να απαλλαγούν από αυτό, οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν τα εξής:

Αποδεχτείτε το συναίσθημα

Όταν επιλέγετε να συνδυάσετε τη μητρότητα και την καριέρα με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή, θα υπάρχουν πάντα ανταλλαγές, θυσίες και συμβιβασμοί. Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία σας – καθώς και την ικανότητά σας να αποτρέψετε την ενοχή – είναι να συμφιλιώσετε αυτές τις ανταλλαγές με το να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το γιατί τα καταφέρετε πρώτα.

Μην λέτε «πρέπει» στον εαυτό σας

Οι δικές μας ανάγκες είναι ένα χωνευτήρι κοινωνικών προσδοκιών, οικογενειακών πιέσεων και ανόητων «κανόνων» που συχνά υιοθετούμε, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Οι ανάγκες μας διαμορφώνονται από το περιβάλλον μας, με εμπειρογνώμονες που μας βομβαρδίζουν με συμβουλές για το τι «πρέπει» να κάνει και «δεν πρέπει» να κάνει ένας «καλός» γονέας.

Είναι υπέροχο να συμμετέχετε στις δραστηριότητες και στη ζωή των παιδιών σας. Όμως δεν σημαίνει ότι θα σας χρειάζονται εκεί σε κάθε τους παιχνίδι. Τα παιδιά είναι στο επίκεντρο της ζωής σας, όμως ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω τους. Αντί να λέτε «πρέπει», ξεκινήστε να λέτε «έχω τη δυνατότητα».

Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας

Εγκαταλείψτε την προσπάθεια να γίνετε μια υπερ-μητέρα που κάνει τα πάντα «σωστά». Σε τελική ανάλυση, αυτό που μετράει είναι το ποιες είστε για τα παιδιά σας, που τελικά τους επηρεάζει περισσότερο. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε τέλειος γονέας για να είστε σπουδαίος γονέας.

Αρνηθείτε να νιώσετε ενοχές

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας «σωστός τρόπος» όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Ακριβώς όπως όλοι διαφέρουμε στις προσωπικότητες, τις προτιμήσεις και τις περιστάσεις μας, οι επιλογές που μας κάνουν να αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι, υγιείς και χαρούμενοι, επίσης διαφέρουν.

Ομοίως, προσέξτε να μην αφήσετε τα πολύ έξυπνα παιδιά σας να σας εκβιάσουν με ενοχή. Ξέρουν ότι έχουν μια καταπληκτική ικανότητα να σας επηρεάζουν και αυτός είναι ο λόγος που μπορούν να γίνουν οι κύριοι χειραγώγησης της ενοχής αν τους το επιτρέψετε. Αρνηθείτε να παίξετε το παιχνίδι! Πείτε τους ότι τους αγαπάτε και ότι κάνετε ό, τι καλύτερο μπορείτε για να τους υποστηρίξετε, αλλά ότι έχετε και άλλες δεσμεύσεις, ενδιαφέροντα και ευθύνες εκτός αυτών.

Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Μπορούμε να είμαστε με τα παιδιά μας 24 ώρες το 24ωρο, αλλά ποτέ να μην είμαστε πλήρως παρόντες σε αυτά. Είναι σημαντικό να είστε πρόθυμοι να είστε πλήρως παρόντες στα παιδιά σας όποτε είστε μαζί τους, ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο την πολλαπλή εργασία

Αυτό που κάνουν άλλες μητέρες δεν είναι δική σας δουλειά. Επικεντρωθείτε σε ό, τι βλέπετε να είναι αποτελεσματικό για εσάς.

Γι ‘αυτό ήρθε η ώρα να αφήσετε πίσω τις ενοχές και να απολαύσετε το μεγάλωμα των παιδιών σας. Τελικά αυτό, μόνο καλό θα τους κάνει αφού θα εξελιχθούν σε πιο επινοητικούς και πιο ολοκληρωμένους ενήλικες.

Διαβάστε επίσης:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Τα σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέψετε

Η μετριοπάθεια δεν οδηγεί πάντα σε επαγγελματική επιτυχία – Πώς να προωθήσετε τον εαυτό σας

Οι 8 τύποι συναισθηματικής νοημοσύνης-Ανακαλύψτε αυτόν που έχετε τη μεγαλύτερη έφεση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση