ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ψεύτικη μετακίνηση που μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία

Photo by Anna Shvets from Pexels

Ένα από τα θετικά που πολλοί πιστεύουν ότι έχει η τηλεργασία, είναι ότι γλιτώνουν τη μετακίνηση από και προς τη δουλειά, καθώς για αρκετούς είναι μια διαδικασία που τους στερεί πολύ από τον πολύτιμο χρόνο τους.

Στην πραγματικότητα όμως, το γεγονός αυτό, όσο και αν φαίνεται βολικό, μας δυσκολεύει να να κάνουμε μια σαφή διάκριση, μεταξύ της εργάσιμης ημέρας και του προσωπικού μας χρόνου στο σπίτι.

Αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε από το σπίτι εξαιτίας του lockdown αλλά και λόγω της γενικότερης υγειονομικής κρίσης που έφερε ο κορονοϊός. Σίγουρα δεν μας διακατέχει το άγχος κάθε πρωί να σηκωθούμε να ντυθούμε, αφού έχουμε την επιλογή να παραμείνουμε με τις φόρμες και με πιο άνετα ρούχα και ούτε χρειάζεται να ανησυχούμε για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Όμως το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε τελειώνει η εργάσιμη ημέρα, καθιστώντας πιο δύσκολο να χαλαρώσουμε στο τέλος της ημέρας.

Μερικοί άνθρωποι χάνουν τις μετακινήσεις που είχαν πριν την πανδημία, με αποτέλεσμα να προσθέτουν μια «ψεύτικη μετακίνηση» στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Ίσως αυτό να μοιάζει παρανοϊκό όμως, είναι ένας ωραίος τρόπος για να προετοιμάσετε το μυαλό σας να μπει στη «λειτουργία εργασίας» το πρωί και στη «λειτουργία αναψυχής» το βράδυ.

Photo by EVG Culture from Pexels

Πώς να ενσωματώσετε μια ψεύτικη μετακίνηση στην ημέρα σας

Μέσα στο πλούσιο γερμανικό λεξιλόγιο, υπάρχει η λέξη “Feierabend”, που μεταφράζεται ως ο χρόνος μεταξύ της ολοκλήρωσης μιας εργασίας και της έναρξης δραστηριοτήτων αναψυχής.

Το πιο δύσκολο κομμάτι για την ενσωμάτωση ψεύτικων μετακινήσεων στη μέρα, είναι η ρύθμιση του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε την ώρα που θα ρυθμίζατε το ξυπνητήρι και πριν από την πανδημία.

Στη συνέχεια, επιλέξτε μια δραστηριότητα που μπορεί να αντικαταστήσει τις καθημερινές σας μετακινήσεις. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο ή να ακολουθήσετε μια ρουτίνα άσκησης όπως γιόγκα,  πριν ξεκινήσετε με την εργάσιμη ημέρα. Στο τέλος της, ακολουθήστε την ίδια δραστηριότητα (ή ίσως μια διαφορετική) για να τον εαυτό σας να συνειδητοποιήσει, ότι έληξε το ωράριο σας.

Η ιδέα της προσθήκης ψεύτικης μετακίνησης στην ημέρα σας είναι μία αρκετά περίεργη συνήθεια, αλλά αν διαπιστώσετε ότι σας βοηθά να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία υπό έλεγχο, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τη διακόψετε.

Διαβάστε επίσης:

Η συνήθεια που θα σας κάνει να σταματήσετε το τσιμπολόγημα εξαιτίας του στρες

Το άγνωστο όφελος που έχει η yoga και ο διαλογισμός για την υγεία

4 tips για να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση