ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που οι δουλειές στο σπίτι κάνουν καλό στην ψυχική υγεία

σπίτι
Photo by Grass America on Unsplash

Οι δουλειές του σπιτιού, είναι μια διαδικασία που για πολλούς μοιάζει με αγγαρεία παρά με κάτι ευχάριστο. Μια στοίβα με πιάτα που στέκεται στο νεροχύτη ή η σκόνη που έχουν μαζέψει τα έπιπλα και τα σκόρπια πράγματα μοιάζουν με εφιάλτη όταν έρθει η στιγμή που παίρνουμε την απόφαση να τα διευθετήσουμε.

Στην πραγματικότητα όμως, ακόμα και αν αυτό φαίνεται περίεργο, οι δουλειές στο σπίτι κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία. Πώς όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Μια πρόσφατη μελέτη λέει ότι ο καθαρισμός του σπιτιού σας είναι πραγματικά καλός για τη μείωση του άγχους και του στρες.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η ακαταστασία αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης ορμόνης του στρες στο σώμα μας. Έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, πράγμα που προκαλεί ένταση και αβεβαιότητα.

Photo by Grovemade on Unsplash

Παρακάτω εξηγούνται όλοι οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

Οφέλη από τον καθαρισμό και την καταστροφή του σπιτιού σας:

1- Βοηθά στην απελευθέρωση των ενδορφινών μας. Το καθάρισμα του σπιτιού, είναι στην πραγματικότητα μια καλή μορφή άσκησης. Έτσι, βοηθά στην καύση επιπλέον θερμίδων στο σώμα. Εκτός όμως από αυτά, όταν ολοκληρωθεί το καθάρισμα, παρέχει μια αίσθηση ικανοποίησης στο μυαλό σας που αναγνωρίζει την ικανότητα που έχετε να οργανώσετε το σπίτι σας.

2- Το άρωμα του σπιτιού μπορεί να επηρεάζει βαθιά την ψυχική σας υγεία. Εάν υπάρχει μια ευχάριστη μυρωδιά στο χώρο σας, τότε θα σας κάνει να αισθανθείτε ενεργοποιημένοι, ανανεωμένοι και χαλαροί. Διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα αντίθετα.

3- Ένα καθαρό σπίτι, σας βοηθά να έχετε ήσυχο ύπνο, επειδή ένας χώρος χωρίς ακαταστασία αυξάνει τη θετική ενέργεια που με τη σειρά της σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα.

4- Όταν τα πράγματα είναι όλα ακατάστατα γύρω σας, τότε επίσης παρατηρείται ότι αποσπάται η προσοχή σας.  Έτσι, όταν καθαρίζετε το σπίτι σας, το οργανώνετε και το απαλλάσσετε από όλη την ακαταστασία, τότε αυτόματα αυξάνεται το επίπεδο συγκέντρωσής σας.

5- Το καθάρισμα του σπιτιού, ακόμα και αν δεν το πιστεύετε, σας δίνει μια αίσθηση επιτυχίας. Μπορεί να βαριέστε ή να μη σας είναι ευχάριστο σαν διαδικασία, όμως μόλις τελειώσετε, τότε νιώθετε χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι για το αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια ηλικία αντιλαμβάνονται οι γυναίκες την αξία της ευτυχίας;

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική συνήθεια καταπολέμησης του στρες;

3 tips για να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση