ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όσοι ζουν κοντά στη θάλασσα βελτιώνουν πιο γρήγορα την ψυχική τους υγεία

θάλασσα
Photo by Hannah Reding on Unsplash

Η επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική του υγεία.

Σύμφωνα με μία μελέτη στην Αγγλία, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους που μένουν πιο μακριά, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Οι επιστήμονες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το να ζει κανείς κοντά στη θάλασσα θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερη ψυχική υγεία στις φτωχότερες κοινότητες της Αγγλίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 25.963 ερωτηθέντες για το πόσο ευημερία μπορεί να έχει κάποιος που μένει κοντά στη θάλασσα. Αφού συνυπολόγισαν και άλλους σχετικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι η διαμονή σε μεγάλες πόλεις κοντά σε ακτογραμμές, συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, ειδικά στην κατηγορία νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Η έρευνα δείχνει ότι όσοι ζουν σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από την ακτή, είναι περίπου 22% λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα διαταραχής ψυχικής υγείας από εκείνους που ζουν πιο μακριά.

Περίπου ένας στους έξι ενήλικες στην Αγγλία (και όχι μόνο), πάσχει από ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κυρίως σε άτομα από φτωχότερες καταβολές.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Health and Place, δείχνουν ότι η πρόσβαση στις παραλίες θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση αυτών των ανισοτήτων υγείας σε πόλεις κοντά στη θάλασσα. Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Έρευνα Υγείας για την Αγγλία και συνέκρινε την υγεία των ανθρώπων με την εγγύτητά τους στην ακτή.

Ο δρ. Τζο Γκάρετ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει, για πρώτη φορά, ότι οι άνθρωποι σε φτωχότερα νοικοκυριά που ζουν κοντά στην ακτή βιώνουν λιγότερα συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας. Αυτή η «προστατευτική» ζώνη, θα μπορούσε να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο στην εξισορρόπηση του ανταγωνισμού μεταξύ εκείνων με υψηλό και χαμηλό εισόδημα.»

Ο δρ. Μάθιου Γουάιτ, περιβαλλοντικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, είπε ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν αν προσφέρουν λύσεις στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να εξομαλύνουν το πρόβλημα: «Αυτό το είδος έρευνας για την ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για να πείσει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν, να δημιουργήσουν και να ενθαρρύνουν τη χρήση παράκτιων δημόσιων χώρων.

Πρέπει να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν πώς να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη ευεξίας των παράκτιων περιοχών στις πόλεις και να διασφαλίσουν ότι η πρόσβαση είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους, χωρίς ωστόσο να βλάπτει το περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια ηλικία αντιλαμβάνονται οι γυναίκες την αξία της ευτυχίας;

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική συνήθεια καταπολέμησης του στρες;

3 tips για να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση