ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παθητική Επιθετικότητα: Πώς να διαχειριστείτε άτομα με αυτή τη συμπεριφορά

Τα άτομα με παθητική επιθετικότητα, είναι αυτά που μπορεί να εκφράσουν το θυμό τους με ένα χαμόγελο, ή εκείνα που εμφανίζονται ψευδώς ως αξιόπιστα, ακόμα και αυτά που λένε ότι είναι καλά ενώ νιώθουν απογοητευμένα.

Οι παθητικοί-επιθετικοί άνθρωποι αρνούνται να παραδεχτούν τι πάει λάθος, που σημαίνει ότι συχνά ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο είτε προσπαθώντας να καταλάβετε τι πραγματικά αισθάνονται, είτε κάνετε δεύτερες σκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι είναι ευχαριστημένοι.

Για παράδειγμα:

-Ο σύντροφός σας συνεχίζει να ξεχνά τα γενέθλιά σας, παρόλο που ξέρει πόσο σημαντικό είναι για εσάς.

-Ένας φίλος φέρνει cupcakes στο σπίτι σας όταν ξέρει ότι κάνετε δίαιτα.

-Ένας συνάδελφος συνεχίζει να λέει “Θα επικοινωνήσω μαζί σου” για μια κοινή δουλειά, αλλά ποτέ δεν το κάνει

Δείτε πώς θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τα άτομα με παθητική επιθετικότητα. Μπορεί να είναι ένας συνάδελφος, ή ακόμα και μέλος της οικογένειας σας ή φίλος σας:

1. Αναγνωρίστε το μοτίβο και αντιμετωπίστε τη συμπεριφορά με το άτομο

Εάν κάποιος με τον οποίο αλληλεπιδράτε συχνά είναι παθητικός-επιθετικός για εσάς μία φορά, ίσως μπορείτε να το αποδώσετε στο ότι είχε κακή διάθεση (και αυτό είναι εντάξει – όπως είπαμε, συμβαίνει σε όλους μας). Εάν ένα άτομο στη ζωή σας είναι εμφανίζει διαρκώς αυτή τη συμπεριφορά τότε αυτό δεν είναι καλό.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε μαζί τους. Αλλά το πρόβλημα είναι, πολλοί άνθρωποι είναι παθητικοί-επιθετικοί, επειδή δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να το συζητήσουν.

Photo by Christin Hume on Unsplash

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, επειδή φοβούνται πώς θα αντιδράσετε. Φοβούνται ότι θα τους φωνάξετε, θα τους απορρίψετε, θα σταματήσετε να τους αγαπάτε, ή διαφορετικά θα αντιδράσετε με πολύ πιο έντονο τρόπο από ό, τι θα κάνατε σε άλλη περίπτωση. Είναι πολύ σημαντικό να μην αντιδράσετε με τον τρόπο που εκείνοι αναμένουν ότι θα κάνατε. Βοηθήστε τους να πάρουν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά απέναντι σας για να επιλύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει προκύψει.

2. Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας

Επειδή ο θυμός τους είναι κρυμμένος δεν σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικός. Άρα καλό θα ήταν για εσάς να μην να αμφισβητήσετε το ένστικτό σας ότι έχετε απέναντι ένα άτομο με παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να μιλήσετε ειλικρινά μαζί του.

3. Επικεντρωθείτε στην επίλυση ενός ζητήματος κάθε φορά

Επιλύοντας ένα θέμα τη φορά, το παθητικό-επιθετικό άτομο δεν θα νιώσει ότι δέχεται επίθεση. Για παράδειγμα, εάν ένας φίλος συνεχίζει να λέει “ναι” για να σας βοηθήσει σε μια εργασία, αλλά ποτέ δεν το ακολουθεί, πείτε τους με ουδέτερο τόνο: “Μην δεσμεύεσαι αν δεν μπορείτε να συνεχίσεις.”

Στη συνέχεια, παρατηρήστε πώς ανταποκρίνεται. Μπορεί να σας πει, «Ζητώ συγνώμη. Πρέπει να είμαι πιο συγκεντρωμένος. ”

Στη συνέχεια, δείτε αν αλλάζει η συμπεριφορά του. Σε περίπτωση που αυτό ισχύει σταματήσετε να του ζητάτε πράγματα, γιατί δεν είναι απίθανο να νιώθει πίεση αλλά να μη θέλει να σας κακοκαρδίσει.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια ηλικία αντιλαμβάνονται οι γυναίκες την αξία της ευτυχίας;

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική συνήθεια καταπολέμησης του στρες;

11 τρόποι για να επικοινωνήσετε με κάποιον που διαφωνείτε χωρίς να μαλώσετε μαζί του

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση