ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να βρείτε την ισορροπία όταν η μία αρνητική εξέλιξη για την πανδημία διαδέχεται την άλλη

Photo by ready made from Pexels

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, που προέκυψε από την έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, έφερε νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία σε επί μέρους περιοχές της χώρας είναι ακόμη πιο αυστηρά. Για ακόμα μία φορά, δεν είναι λίγοι όσοι νιώθουν ξανά όλα τα αρνητικά συναισθήματα, που είχαν στην περίοδο της καραντίνας και του lockdown, ενώ άλλοι παρατηρούν ότι έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες, εξαιτίας της αβεβαιότητας, αφού η μία αρνητική εξέλιξη σχετικά με την πανδημία διαδέχεται την άλλη, με πιο πρόσφατο το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία, εφαρμόζοντας 4 βασικά πράγματα:

Παρακολουθήστε ειδήσεις με μέτρο και από επιβεβαιωμένες πηγές: Δεν χρειάζεστε μια συνεχή ροή ειδήσεων στην καθημερινότητα σας. Αντίθετα καθορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ενημερωθείτε σφαιρικά. Μόλις διαπιστώσετε ότι υπερβαίνετε το χρόνο, καλό είναι να σταματήσετε. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να αγχωθείτε περισσότερο και να αυξήσετε το στρες.

Φροντίστε τον εαυτό σας: Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε κόπωση, δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας, να κάνει το κάτι παραπάνω. Βρείτε τι αποκαθιστά την ηρεμία σας. Μιλήστε με ένα φίλο, κάντε το αγαπημένο σας χόμπυ, ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Η τεχνική αυτή θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Επιλέξτε τις σωστές μορφές ακτιβισμού: Σκεφτείτε ποιο είδους ακτιβισμός σας εκφράζει καλύτερα και σας εμπνέει να προσφέρετε περισσότερα. Δεν μπορείτε να λύσετε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Δείτε πού μπορεί να βοηθήσει και να κάνει τη διαφορά η συμμετοχή σας και προσπαθήστε να εστιάσετε περισσότερο σε αυτό.

Οραματιστείτε και κάντε σχέδια για ένα θετικό μέλλον: Όσο αρνητικές και αν είναι οι ειδήσεις, δεν σας αφαιρεί κανείς το δικαίωμα να οραματίζεστε ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι και η φύση είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν. Τότε αναρωτηθείτε: Ποια είναι τα κλειδιά για την οικοδόμηση ενός τέτοιου μέλλοντος; Ποια συστήματα πρέπει να αλλάξουν; Πού και πώς μπορώ να συμμετάσχω, χρησιμοποιώντας τα ταλέντα και τις δεξιότητές μου; Εάν όλοι σκεφτούμε αυτόν τον τρόπο, τότε μπορούμε συλλογικά να εργαστούμε προς ένα καλύτερο μέλλον. Η εύρεση της ηρεμίας στην εποχή του κορονοϊού δεν είναι εύκολη.

Όμως τα παραπάνω tips μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να επαναφέρετε την ηρεμία σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ένας διαλογισμός 8 λεπτών για την αγάπη και την ευγένεια

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «μοναξιάς» και «μοναχικότητας»

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αντιμετωπίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση