ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ένας διαλογισμός 8 λεπτών για την αγάπη και την ευγένεια

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Ο διαλογισμός μία μέθοδος αυτοφροντίδας, που μπορεί να προσφέρει ηρεμία και ψυχική ανάταση σε οποίον τον ακολουθήσει. Ωστόσο οι τεχνικές του και τα είδη του, μπορεί να διαφέρουν, καθώς μπορείτε εσείς να τα κατευθύνετε ανάλογα με τη συναισθηματική σας φόρτιση. Ο διαλογισμός για την αγάπη και την ευγένεια, στηρίζεται στη σιωπηλή επανάληψη ορισμένων φράσεων, που μέσα τους κρύβουν την έννοια της προσφοράς και της δωρεάς. Ο ειδικός Sharon Salzberg, καθοδηγεί έναν διαλογισμό 8 λεπτών για να ευχηθεί σε όλους να είμαστε καλά με τους άλλους, αλλά κυρίως με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ο λόγος που αξίζει μία προσπάθεια, είναι γιατί υπάρχουν αρκετές φορές που σκεφτόμαστε τα λάθη που κάναμε, τι κάναμε λάθος, και τις αποτυχίες μας, κάτι που κάνει κακό στην ψυχολογία. Με την μέθοδο της αγάπης και της ευγένειας, θα στρέψουμε αλλού την προσοχή μας και θα ευχόμαστε τα καλύτερα στον εαυτό μας.

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Πώς να το εφαρμόσετε:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φράσεις : Μπορώ να είμαι ασφαλής. Είμαι χαρούμενος. Μπορώ να είμαι υγιής. Επιτρέψτε μου να ζήσω τη ζωή μου με ευκολία.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε σε ποιον απευθύνεστε, ο Salzberg εξηγεί ότι δεν μιλάτε σε κανέναν αλλά συγκεντρώνεστε στον εαυτό σας προσφέροντας του γαλήνη και την ευχή να είναι καλά. Εξίσου βασικό είναι να εύχεστε το ίδιο και για τρίτα πρόσωπα, διότι η κίνηση αυτή είναι μέρος της τεχνικής.

1. Για να ξεκινήσετε, μπορείτε να καθίσετε άνετα. Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε ήδη αναπτύξει τη δική σας πρακτική αγάπης-καλοσύνης, άρα είναι καλό να συνεχίσετε με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο που σας βοηθά. Οι φράσεις που μπορείτε να επαναλαμβάνετε μπορούν να είναι οι εξής: “να είμαι ασφαλής”, “να είμαι ευτυχισμένος”, “να είμαι υγιής” και “να ζω με ευκολία”. “Ζω με ευκολία σημαίνει”: Τα πράγματα στην καθημερινή ζωή να μην είναι ένας αγώνας διαρκείας.

2. “Μπορώ να είμαι ασφαλής”, “να είμαι ευτυχισμένος’, “να είμαι υγιής”, “να ζήσω με ευκολία”. Μπορείτε να επαναλάβετε σιωπηλά αυτές τις φράσεις ή όποιες άλλες έχετε επιλέξει. Συγκεντρώστε όλη την προσοχή σας πίσω από μια φράση κάθε φορά. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να πιέσετε τον εαυτό σας να νιώσει ένα ειδικό συναίσθημα, διότι η δύναμη της πρακτικής βασίζεται στη συγκέντρωση. Επομένως αν αποσπάτε την προσοχή σας με το να σκέφτεστε τι πρέπει να νιώθετε κάτι συγκεκριμένο, τότε αποτυγχάνει όλη η διαδικασία του διαλογισμού.

Προσφέρετε αγάπη-ευγένεια σε όσους βρίσκονται γύρω σας

3. Στη συνέχεια, δείτε αν μπορείτε να θυμάστε κάποιον που σας βοήθησε. Ίσως να μην υπάρχει κάποιο γνωστό σας πρόσωπο, άλλα ένα άτομο που θαυμάζετε και σας εμπνέει. Ένας ενήλικος, ένα παιδί, ένα κατοικίδιο ζώο, όποιος κι αν είναι, προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα του και πείτε μέσα σας το όνομα του. Πάρτε μια αίσθηση για την παρουσία του και προσφέρετε τις εξής φράσεις αγάπης-καλοσύνης. “Να είσαι ασφαλής”, “να είσαι ευτυχισμένος”, “να είσαι υγιής”, “να ζεις με ευκολία”. Μην σας προβληματίσει αν οι λέξεις δεν φαίνονται τέλειες. Είναι ο “αγωγός” για τη θετική ενέργεια.

4. Τέλος, στρέψτε την προσοχή σας παντού , σε όλους τους ανθρώπους, σε όλα τα πλάσματα, σε όλα αυτά που υπάρχουν, κοντά και μακριά, γνωστά και άγνωστα. Επαναλάβετε τις εξής φράσεις: “Όλοι οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς”, “να είναι ευτυχισμένοι”, “να είναι υγιείς”, “να ζουν με ευκολία”.

Η σύντομη αυτή τεχνική, θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να νιώσετε γαλήνη για εσάς και τους γύρω σας, συμβάλοντας σταδιακά στην προσωπική σας ευημερία.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι είναι ο διαλογισμός Μάντρα και ποια τα οφέλη του

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Ποια είναι η σχέση της επιστήμης με τον διαλογισμό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση