ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς το lockdown μπορεί να αλλάξει για πάντα τη σχέση μπαμπάδων και παιδιών

Photo by Juliane Liebermann on Unsplash

Μικρόφωνα που δε λειτουργούν σωστά, εργασίες που πρέπει να σταλούν μέσω email, παιδιά που αδυνατούν να συγκεντρωθούν για ώρες μπροστά σε μία οθόνη και εκνευρισμός – κι αυτά είναι μόνο μερικά απ’ όσα αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος γονιός από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία. Παράλληλα, υπάρχουν δουλειές που πρέπει να γίνουν στο σπίτι, ενώ οι επαγγελματικές υποχρεώσεις «τρέχουν».

 

Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα παραπάνω επηρεάζουν τη μητέρα. Η καριέρα της μένει στάσιμη, καθώς τα παιδιά τη χρειάζονται περισσότερο, ενώ η ίδια συχνά αισθάνεται σχεδόν αφόρητη πίεση. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως ο πατέρας της οικογένειας συνεχίζει τη ζωή του όπως πριν.

 

Έρευνα δείχνει πως οι μπαμπάδες, χάρη στην πανδημία, περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Μάλιστα, εκείνοι που τους αφιέρωναν χρόνο και πριν τον κορονοϊό, ξεκίνησαν να ασχολούνται περισσότερο με την ανατροφή τους. Οι Χόλι Μπίρκετ και Σάρα Φορμπς, δύο από τις συγγραφείς της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Κεντ και του Μπέρμιγχαμ, υποσητρίζουν πως ένας χρόνος γεμάτος lockdown και αβεβαιότητα, με την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση να μας οδηγούν σε στροφή 180 μοιρών, ίσως φέρει τη ριζική αλλαγή που εδώ και δεκαετίες περιμένουμε.

 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο εγκλεισμός επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες», δήλωσε στη Guardian ο Μάικλ Λαμπ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Κέιμπριτζ και συγγραφέας πολλών εργασιών σχετικά με την «απλήρωτη εργασία» των γονέων στο σπίτι. «Θα υπάρξει, όμως, τεράστια διαφορά και στην εμπειρία των πατεράδων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, άλλοι όχι – κάποιοι ίσως έχασαν τη δουλειά τους».

 

«Έχοντας αυτό κατά νου, βλέπουμε πως πολλοί μπαμπάδες έκαναν το μεγάλο βήμα μπροστά κι ασχολήθηκαν περισσότερο, αναγνώρισαν την πραγματική δυσκολία της ανατροφής των παιδιών σε συνδυασμό με την επαγγελματική εξέλιξη, συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολα θα καταφέρουν να γίνουν ταυτόχρονα καλοί γονείς και σωστοί εργαζόμενοι», συνέχισε. Θεωρεί, μάλιστα, ότι έχουν τη μοναδική ευκαιρία να χτίσουν βαθύτερες και ισχυρότερες σχέσεις με τα παιδιά, κάτι που, πιθανότατα, δε θα συνέβαινε αν ο κορονοϊός δεν είχε μπει στη ζωή μας.

 

«Υπάρχουν μπαμπάδες εκεί έξω που αναγνωρίζουν τις χαρές της πατρότητας και παραδέχονται ότι όλα αυτά, δεν γινόταν να τα κάνουν στο παρελθόν».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας

 

Πώς ένα ρούχο μπορεί να σπάσει τη μελαγχολία της πανδημίας

 

Πώς διαχειρίζονται την πανδημία οι ιθαγενείς της Βραζιλίας

 

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση