ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πόσο καλό είναι να στρεφόμαστε στα social media κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα

Εάν έχετε στραφεί ποτέ στο Twitter, το Instagram, το Facebook ή το TikTok για να ξεφύγετε από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο ή από έναν καυγά με έναν φίλο ή το σύντροφο σας, σίγουρα θα έχετε νιώσει μια ανακούφιση, όμως γνωρίζετε ότι η επιλογή αυτή δεν έλυσε το πρόβλημα σας.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan State μπορεί τελικά να εξηγήσει γιατί η τάση μας για μια διαδικτυακή απόδραση, είναι λιγότερο χρήσιμη από το να ζητάμε προσωπική βοήθεια.

«Θέλαμε να συγκρίνουμε τις διαφορές μεταξύ της πραγματικής υποστήριξης και της υποστήριξης που παρέχεται μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να δούμε αν αυτή που παρέχουν, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα», λέει στο MSU Today, ο Νταρ Μέσι, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο.

«Η προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη, το άγχος και την κοινωνική απομόνωση», εξηγεί.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, «Addictive Behaviors», εξέτασε 403 μαθητές και συνέκρινε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την πραγματική κοινωνική υποστήριξη για να δουν πώς σχετίζεται το καθένα ξεχωριστά με την ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνή είναι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερο πιθανό είναι οι μαθητές να αναζητήσουν υποστήριξη στην πραγματική ζωή, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε χειρότερη γενική ευημερία.

Photo by dole777 on Unsplash

Η υπερβολική χρήση κοινωνικών μέσων επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής μας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με άλλους, αλλά όταν γίνεται το μόνο σας σημείο αναφοράς, τότε μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα: «Φαίνεται ότι όσο πιο υπερβολική είναι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερη κοινωνική υποστήριξη λαμβάνει το άτομο στην πραγματική ζωή, γεγονός που οδηγεί σε κακή ψυχική υγεία», λέει η Μόργκαν Έλιθορπ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Delaware και συν-συγγραφέας στη μελέτη του Michigan State University.

Με την πάροδο του χρόνου, τα κοινωνικά μέσα μπορούν ακόμη και να γίνουν εθισμός . Σύμφωνα με το Κέντρο Εθισμού των ΗΠΑ, οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι μεταξύ 5-10% των Αμερικανών, υποφέρουν από εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος και η ανησυχία που ξοδεύουν σε αυτά, επηρεάζουν άλλους τομείς της ζωής τους.

Ο πολύς χρόνος στα κοινωνικά μέσα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη αλληλεπιδράσεων στην πραγματική ζωή, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Πρόσθετες μελέτες που περιγράφονται στο  Forbes, διαπίστωσαν ότι εκτός από εθιστικά, τα κοινωνικά μέσα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγαλύτερα συναισθήματα θλίψης, να μειώσουν τη συνολική ικανοποίηση της ζωής, να προκαλέσουν συναισθήματα ζήλιας και να αφαιρέσουν χρόνο από τις πραγματικές φιλίες.

Εάν διαπιστώσετε ότι ξοδεύετε έναν αυξημένο χρόνο στα social media, συγκρίνοντας τον εαυτό σας ή απλά νιώθοντας γενικά δυσαρεστημένοι, κάντε μια προσπάθεια να συνδεθείτε με τον πραγματικό κόσμο και επικεντρωθείτε περισσότερο στο περιβάλλον γύρω σας.

Κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει τη συνήθεια όταν αυτή εξελίσσεται σε εθισμό, είναι η σωματική άσκηση, που αποδεδειγμένα βοηθά στην απομάκρυνση του στρες, του άγχους και του θυμού.

Διαβάστε επίσης:

Αρνητικό κλίμα στην εργασία: 5 tips για να το αντιμετωπίσετε

Έρευνα Randstad Hellas: Το 47% θα παραμείνει σε τηλεργασία και μετά την πανδημία – Μειωμένη η πρόθεση για νέες προσλήψεις

Έρευνα: Ένας στους δύο παγκοσμίως έχασε εισοδήματα λόγω της πανδημίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση