ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αρνητικό κλίμα στην εργασία: 5 tips για να το αντιμετωπίσετε

εργασία
Photo by Ivan Samkov from Pexels

Ο καθένας από εμάς, μπορεί να περιγράψει ποια είναι η ιδανική δουλειά για εκείνον. Όμως δεν έχουν όλοι την τύχη να κερδίζουν τα χρήματα τους από αυτό που πάντα ονειρευόντουσαν να κάνουν.

Στην πραγματικότητα πολλοί είναι αυτοί που κάνουν δουλειές που δεν τους ευχαριστούν, ή δεν τους επιτρέπουν να είναι δημιουργικοί ή να εξελίξουν την καριέρα τους. Η κατάσταση όμως μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη όταν το κλίμα δεν είναι ευχάριστο.

Οι διαρκείς παρατηρήσεις και άσκηση κριτικής από τον εργοδότη και η κακή επικοινωνία και διαμάχες με τους συναδέλφους, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο άγχος μέχρι και σε κατάθλιψη. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να ανατρέψετε αυτή την κατάσταση.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους μπορείτε να είστε θετικοί στην εργασία σας

Το πρώτο βήμα είναι η επίγνωση: Αναγνωρίστε την αρνητικότητα γύρω σας. Μερικές φορές μπορείτε ακόμη και να αισθανθείτε την ενέργειά σας να εξαντλείται. Εάν αισθάνεται άσχημα ή άβολα στο χώρο ή κατά τη διάρκεια που εργάζεστε, τότε σίγουρα είναι αρνητικό το κλίμα.

Όλα ξεκινούν από εσάς: Με ποιους τρόπους συμβάλλετε στην αρνητικότητα γύρω σας; Ακούτε κουτσομπολιά ή συμμετέχετε σε συνομιλίες όπου εστιάζουν μόνο στην υποτίμηση, τη μείωση ή την κριτική;

Καλό είναι σε αυτό το σημείο να θυμάστε πως ό, τι λέτε έχει αντίκτυπο – οπότε επιλέξτε τις λέξεις που δείχνουν ότι σέβεστε τους γύρω σας/

Μιλήστε: Πείτε στο άλλο άτομο πώς αισθάνεστε λέγοντας, “αυτό δεν λειτουργεί για μένα.” Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι είναι αρνητικοί. Μπορείτε να το επισημάνετε αυτό σε έναν συνάδελφο σας, αρκεί να είστε ευγενικοί και να του δώσετε να καταλάβει ότι το λέτε έχοντας καλή διάθεση απέναντι του.

Να είστε εποικοδομητικοί, θετικοί, ουσιαστικοί και ευεργετικοί: Καλό είναι να σκεφτείτε ποιο είναι το νόημα ή ο σκοπός αυτού που λέτε; Είναι κακό ή το λέτε για να βοηθήσετε; Οι εποικοδομητικές συνομιλίες ενδυναμώνουν την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές.

Έπαινος και αναγνώριση: Αυτά είναι τα αντίθετα του κουτσομπολιού και της κριτικής. Αντί να αναλώνεστε σε διαμάχες και ανούσιες κουβέντες, είναι πολύ καλύτερο να αναγνωρίζετε την αξία και την ικανότητα των συνεργατών σας. Ειδικά αν είστε εσείς ο επικεφαλής μιας ομάδας, είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνετε και να επιβραβεύετε τα άτομα σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αισθάνονται πιο χρήσιμοι, κάτι που θα τα κάνει πιο παραγωγικά και δημιουργικά.

Διαβάστε επίσης:

5 λόγοι που οι πολλαπλές εργασίες κάνουν κακό στην υγεία

5 σημάδια που δείχνουν ότι ένας εργαζόμενος από απόσταση είναι έτοιμος να παραιτηθεί

Ποιος τύπος ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να είναι πιο αποδοτικά στη δουλειά τους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση