ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αναπτύξετε συναισθηματική οικειότητα με τον σύντροφο σας

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Η συναισθηματική οικειότητα είναι η βάση κάθε σχέσης. Όταν αυτή δεν αναπτύσσεται μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας, τότε ολόκληρη η σχέση γίνεται εύθραυστη, με κίνδυνο να καταρρεύσει.

Μόλις αρχίσει να φθείρεται, τείνουμε να χάνουμε αυτό το δέσιμο, πράγμα που μαρτυρά την αρχή του τέλους. Παρόλα αυτά, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους αν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία, ή αν θα την αφήσουμε να μας παρασύρει σε ένα άδοξο τέλος. Αυτό σημαίνει, ότι αν καταβάλουμε προσπάθειες όσο είναι ακόμα νωρίς, το ενδεχόμενο να σωθεί η σχέση είναι πολύ πιθανό.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, από τη μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος αλλά και συγκεκριμένοι τρόποι για να τακτοποιήσετε ορισμένα θέματα και να φέρετε πιο συναισθηματικά κοντά σας τον σύντροφο σας.

Photo by Carly Rae Hobbins on Unsplash

Ακολουθούν 4 tips, που θα σας βοηθήσουν, όπως συνιστούν οι ψυχολόγοι:

1. Για να νιώσει πιο άνετα απέναντι σας, μπορείτε να του ανοιχτείτε εσείς πρώτα. Να του εκμυστηρευθείτε τις σκέψεις σας και να του αποκαλύψετε την ευάλωτη πλευρά σας. Ενδεχομένως, να νιώσει ασφάλεια και να κάνει το ίδιο με τη σειρά του. Στο σημείο εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Μην προσπαθείτε υπερβολικά πολύ, γιατί θα φανεί αρκετά βεβιασμένο. Απλά ακούστε τους, τι έχουν να σας πουν.

2. Μην προσπαθήσετε να κρίνετε, όσα σας αναφέρει σχετικά με τα θέματα που αποφάσισε να εκμυστηρευτεί. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από το γεγονός ότι του δείχνετε ότι δεν τον αποδέχεστε, το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να τον κάνετε να γίνει ακόμα πιο επιφυλακτικός απέναντι σας και αποφεύγοντας να αποκαλύψει τον πραγματικό του εαυτό. Αντιθέτως, το να είστε καλοί ακροατές, είναι το κλειδί για μία ισχυρή συναισθηματική οικειότητα.

3. Η εκδήλωση της αγάπης μέσω της σωματικής επαφής, είναι επίσης ένα θεμιτό μέσο για καταφέρετε να συνδεθείτε περισσότερο συναισθηματικά με τον σύντροφο σας. Η γλώσσα του σώματος, πολλές φορές μπορεί να περάσει πολλά περισσότερα μηνύματα από όσο θα κατάφερναν τα λόγια. Η σωματική οικειότητα μπορεί να οδηγήσει και στη συναισθηματική.

4. Ένας ακόμα τρόπος για να αναπτύξετε συναισθηματικό δέσιμο, είναι να έχετε καλή διάθεση και να νιώθετε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας. Γι’ αυτό και είναι καλό να αφήσετε τα αρνητικά συναισθήματα στην άκρη ώστε να νιώσετε ελεύθεροι και χαρούμενοι. Αυτή η γεμάτη θετική ενέργεια στάση απέναντι στον σύντροφο σας θα τον βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα μαζί σας σε όλα τα επίπεδα.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε ένα νέο ξεκίνημα μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός;

10 Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μία τοξική σχέση

3 Tips για να αγαπήσετε το σώμα σας