ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 4 λάθη που κάνουν οι γυναίκες και μένουν πίσω στα επαγγελματικά τους

γυναίκες
Photo by Maxim Ilyahov on Unsplash

Οι γυναίκες, έχουν αποδείξει την αξία τους σε πολλούς ανδροκρατούμενους επαγγελματικά τομείς. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει ανισότητα και προκατάληψη ανάμεσα στα δύο φύλα.

Οι ρόλοι που καλείται σήμερα να αναλάβει μια σύγχρονη γυναίκα, είναι πολλαπλοί – πρέπει να είναι μητέρα, καλή σύζυγος ή σύντροφος, άριστη επαγγελματίας, να φροντίζει τους γονείς της κ.ο.κ. Οι πολιτικές όμως πολλών μεγάλων εταιρειών, είναι έτσι διαμορφωμένες που δεν τις ευνοούν.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρκετές γυναίκες αναγκάστηκαν να ζητήσουν μείωση του ωραρίου, άρα και του μισθού από τη δουλειά τους, γιατί έπρεπε να μένουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Επίσης η πολιτική μιας μεγάλης εταιρείας, δεν θα αντιμετωπίσει με ευελιξία μια ανύπαντρη μητέρα, που δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη, με αποτέλεσμα να χάσει μια υψηλόβαθμη θέση, την οποία μπορεί πιο εύκολα να υποστηρίξει ένας άντρας.

Μπορεί να υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να διανύσουμε μέχρι να εξαλειφθεί η ανισότητα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα. Ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών κατέχει πλέον την πρώτη θέση στις εταιρείες του Fortune 500.

Από αυτές που αποτελούν τη λίστα του 2019 Fortune 500, 33 έχουν γυναίκες CEO. Αν και υπάρχει σημαντική αύξηση, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 6,6% των CEOs.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ορισμένα λάθη που κάνουν οι γυναίκες και αδικούνται στα επαγγελματικά τους.

Γίνονται υπερβολικά συναισθηματικές

Στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς. Οι γυναίκες μετά από μια μέρα έντασης στη δουλειά, θα γυρίσουν σπίτι, όπου θα τους περιμένουν και άλλοι ρόλοι. Τους περιμένει μια μεγάλη λίστα εργασιών, με τη μεγαλύτερη ευθύνη να αναλογεί σε εκείνες.  Αλλά ένας άντρας επιστρέφει συνήθως σε μια καλά διαχειριζόμενη ζωή.

Αυτή η ρουτίνα, μπορεί να κάνει μια γυναίκα πιο ευέξαπτη και να “σπάσει” στον χώρο εργασίας, κάτι που σίγουρα δεν λειτουργεί προς όφελος της.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν φτάνετε στα όρια σας, είναι να αποτραβηχτείτε αμέσως από το αίτιο που σας προκαλεί. Πάρτε βαθιές ανάσες, πιείτε ένα ποτήρι νερό και προσπαθήστε να ηρεμήσετε το μυαλό σας.

Δεν διεκδικούν αυτό που τους αξίζει

Πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι αξίζει μια καλά αμειβόμενη δουλειά ή μια αύξηση για την οποία εργάστηκαν σκληρά. Κανείς δεν θα προσέξει τη σκληρή δουλειά σας αν δεν το αντισταθείτε. Είτε πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μισθών είτε για μια συνάντηση αξιολόγησης, εκφωνήστε τις σκέψεις σας και ζητήστε τις οφειλές σας.

΄Γίνονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές με άλλες γυναίκες 

Οι γυναίκες κινούνται συνεχώς εναντίον της άλλης. Γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται η πατριαρχία, όμως πέφτουν οι ίδιες θύματα του εαυτού τους. Ο ανθυγιεινός ανταγωνισμός δεν επηρεάζει μόνο την προσωπική σταδιοδρομία, αλλά και την επιχείρηση.

Εργάζονται υπερβολικά

Οι γυναίκες έχουν την τάση να δυσκολεύονται να διαχωρίσουν προσωπικές και επαγγελματικές συμπεριφορές. Συχνά κολλάνε με «δουλειές στο σπίτι» και με επιπλέον δουλειά για να κερδίσουν την εύνοια του εργοδότη. Αυτό που καταφέρνουν όμως, είναι να υποβιβάζουν τον εαυτό τους επαγγελματικά και να μην παίρνουν ό,τι τους αξίζει.

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξαν πολλές εταιρείες που έχουν καταβάλει προσπάθειες να εξαλείψουν την ανισότητα, με το να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία. Άλλες έχουν επίσης εισαγάγει φύλλα πατρότητας για την καλύτερη υποστήριξη των γυναικών στο σπίτι, που φροντίζουν ένα νεογέννητο.

Το θετικό είναι ότι η πρόοδος αυτή σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν οι ίδιες οι γυναίκες γίνουν πιο υποστηρικτικές μεταξύ τους και διεκδικήσουν πιο σθεναρά όλα όσα αξίζουν η πρόοδος θα έρθει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν είναι αυτή η δουλειά μας»: 9 στις 10 γυναίκες παρενοχλούνται σεξουαλικά στην εργασία τους

Γαλλία: Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν χίλια χρόνια για να εξισωθούν με τους άνδρες στο χώρο εργασίας

«Συνέβη παλιά. Συμβαίνει και τώρα»: Οι γυναίκες της Δανίας για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση