ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 6 tips που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο παραγωγικοί για όσο δουλεύετε με τηλεργασία

τηλεργασία
Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Η εργασία από το σπίτι αν και πραγματοποιείται πιο εύκολα σε σχέση με το πρώτο lockdown, δεν παύει να έχει ορισμένα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μας κάνουν να χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικότητας μας.

Πρόκειται για μια εργασιακή κουλτούρα, η οποία ναι μεν προϋπήρχε, αλλά δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος μέχρι να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στο 100%.

Σε περίπτωση που διαπιστώνετε ότι ακόμα δυσκολεύεστε και χάνετε τη συγκέντρωση σας, δείτε τις παρακάτω τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν.

Photo by cottonbro from Pexels

Φροντίστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί και γυμναστείτε καθημερινά

Ακόμα και στην περίπτωση της τηλεργασίας, είναι απαραίτητο για εσάς να ακολουθείτε μια πρωινή ρουτίνα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να ξυπνάτε νωρίς ή τουλάχιστον την ίδια ώρα περίπου κάθε μέρα. Γυμναστείτε ή βγείτε για ένα σύντομο περίπατο και πιείτε ένα φλυτζάνι καφέ για να ανεβάσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας

Ντυθείτε όπως συνηθίζετε να κάνετε στη δουλειά

Το σημείο αυτό είναι αρκετά βασικό. Κάντε το  πρωινό ντους, χτενιστείτε και φορέστε άνετα αλλά ευπαρουσίαστα ρούχα.

Το να ντύνεστε όπως όταν πάτε στο γραφείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοράτε κοστούμι, αλλά ρούχα που δεν σας κάνουν να αισθάνεσθε ότι πάτε για ύπνο ή για να περάσετε ένα νωχελικό απόγευμα στον καναπέ. Είναι προτιμότερο να φοράτε φωτεινά χρώματα παρά γκρι, σε περίπτωση που χάνετε γρήγορα τις αντοχές σας.

Ακολουθήστε το πρόγραμμα εργασίας σας

Για την αύξηση της παραγωγικότητας, είναι πολύ σημαντικό να φτιάξετε ένα πρόγραμμα εργασίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να το ακολουθήσετε, καθώς δεν είστε πλέον μόνοι, (μπορεί τα μέλη της οικογένειάς σας ή οι συγκάτοικοι σας να σας παρασύρουν σε μια συζήτηση κάθε τόσο).

Αλλά αν ακολουθήστε το πρόγραμμά σας ενημερώνοντας γι’ αυτό τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού, θα κερδίσετε χρόνο και θα αποδίδετε καλύτερα.

Διαχωρίστε την εργασία και τον προσωπικό σας χρόνο

Λοιπόν, το να είστε παραγωγικοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύετε περισσότερο, αλλά πιο έξυπνα. Ξεκινήστε την ημέρα εργασίας σας εγκαίρως και εκκαθαρίστε την εγκαίρως.

Όσο είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας, είναι σημαντικό να έχετε κάποιο προσωπικό χρόνο. Εάν θα εργαστείτε υπερβολικά, μακροπρόθεσμα θα διαπιστώσετε ότι αυτό δεν αποδίδει. Αντιθέτως θα καταλήξετε να πάθετε υπερκόπωση. Το ότι μένετε στο σπίτι δεν σημαίνει ότι όλη σας η ζωή είναι η εργασία. Έτσι, μάθετε να λέτε «Όχι» όταν χρειάζεται και έχετε μια υγιή ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής σας ζωής.

Διαμορφώστε ξεχωριστό χώρο γραφείου

Για να έχετε την αίσθηση της εργασίας σε ένα γραφείο και να αποφεύγετε τους περισπασμούς, είναι σημαντικό να έχετε έναν ξεχωριστό χώρο εργασίας.

Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης διανοητικά, καθώς το μυαλό σας θα μπει αυτόματα στη λειτουργία εργασίας εάν εργάζεστε από ένα συγκεκριμένο μέρος αντί να περιπλανιέστε σε κάθε δωμάτιο και να εργάζεστε από τον καναπέ ή το κρεβάτι.

Κάντε ένα διάλειμμα για 5 λεπτά κάθε μια  ώρα

Είναι απαραίτητο να κάνετε μικρά διαλείμματα κάθε ώρα. Θα σας κρατήσουν χαλαρούς και συγκεντρωμένους. Μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα, να πιείτε καφέ ή να μιλήσετε με τα μέλη της οικογένειάς σας για να αλλάξετε λίγο τις παραστάσεις σας.

Αυτά τα απλά κόλπα δεν θα απαιτήσουν πολύ χρόνο ή προσπάθεια από εσάς. Είναι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς η παραγωγικότητα έρχεται με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ενεργείτε καθημερινά.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να διατηρήσετε την επιτυχία σας στο ξεκίνημα μιας δουλειάς με τηλεργασία

9 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την τηλεργασία

Επιχειρήσεις: Οι τρεις επιλογές για τη διαχείριση προσωπικού τους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση