ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tι κάνουν οι ηγέτες και οδηγούν τις ομάδες τους σε επιτυχία

Photo by Vasile Stancu on Unsplash

Η διαχείριση μίας ομάδας, απαιτεί πολλές ικανότητες και δεξιότητες, όπως επικοινωνία, καθοδήγηση, ανάθεση πρωτοβουλίας και συναισθηματική νοημοσύνη. Τα στοιχεία αυτά, συγκεντρώνονται κυρίως στις ηγετικές προσωπικότητες, που φαίνεται ότι βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τα “αφεντικά”.

Ο στόχος κάθε ηγέτη πρέπει να είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, καλλιεργώντας παράλληλα μια κουλτούρα, που τους κάνει να νιώθουν ενθουσιασμό για την καθημερινότητα και τη δουλειά τους.

Εδώ είναι τρία πράγματα που κάνουν οι μεγάλοι ηγέτες και οδηγούν τις ομάδες τους στην επιτυχία. Ο τρόπος αυτός θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε και τη δικιά σας:

1. Ενθαρρύνετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Παρόλο που θέλετε η ομάδα σας να εργάζεται σκληρά και να προσθέτει αξία στην εταιρεία, είναι επίσης σημαντικό να προωθήσετε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής.

Πολύ συχνά, οι προϊστάμενοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο να ωθήσουν τις ομάδες τους να εκπληρώσουν τις προθεσμίες και τους επιχειρηματικούς στόχους. Η τακτική αυτή όμως, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και εμπλοκή στην εργασία.

Εταιρείες όπως η Apple, η Salesforce και η Nike έχουν προσθέσει αίθουσες διαλογισμού , για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να κάνουν διαλείμματα. Λίγα μόλις λεπτά αρκούν για να ηρεμήσει το μυαλό σας. Σύμφωνα με μελέτες, η σύντομη παύση από την εργασία, μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και να αυξήσει την προσοχή.

Photo by Thu Trang Nguyễn Trần on Unsplash

2. Προγραμματίστε δραστηριότητες δημιουργίας ομάδων

Οι καλύτερες ομάδες αγκαλιάζουν τη συνεργασία μεταξύ τους, η οποία μπορεί τελικά να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την απόδοση. Το πρώτο βήμα για την ενθάρρυνση της συνεργασίας είναι να κάνετε τα μέλη της ομάδας σας να αισθάνονται άνετα μεταξύ τους. Μπορείτε να το πετύχετε με τη δημιουργία μιας κοινής εμπειρίας, όπως ο προγραμματισμός κοινωνικής συνεύρεσης σε μία δραστηριότητα. Επίσης, το να βρεθείτε σε ένα περιβάλλον εκτός γραφείου, θα κάνει την εμπειρία ακόμα πιο ξεχωριστή.

3. Δώστε τους τη δυνατότητα να πετύχουν

Κάθε υπάλληλος θέλει να νιώθει επιτυχημένος. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει αυτό είναι να αναγνωρίσετε τις δεξιότητες τους και την προσφορά τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup το 2019 , οι υπάλληλοι που γνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία, είναι πιο παρακινημένοι, αποδίδουν καλύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να αποχωρήσουν από τη δουλειά. Όταν οι διευθυντές δεν παρατηρούν ή δεν επισημαίνουν τις δεξιότητες των μελών της ομάδας τους, η παραίτηση μπορεί να αυξηθεί έως και 45%, σύμφωνα με την έκθεση.

Επομένως, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη δουλειά κάθε μέλους της ομάδας και βοηθήστε τους να εντοπίσουν τις ισχυρότερες ικανότητες τους. Στη συνέχεια, συζητήστε πώς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, για να προσθέσουν αξία στην εταιρεία και να απογειώσουν την καριέρα τους.