ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι να κάνετε εάν η επίδραση της πανδημίας στην κοινωνική σας ζωή βλάπτει την ψυχική σας υγεία

Photo by EVG Culture from Pexels

Η τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις με τον κορονοίό σίγουρα δεν είναι αυτή που περίμενε ο καθένας από εμάς. Τώρα που βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με πιο αυστηρά μέτρα, αρχίζει και πάλι να μας κυριεύει το άγχος, η αβεβαιότητα και ο φόβος της μοναξιάς. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση θα μπορούσαν να είναι εντονότερες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία, ακόμα και από την παχυσαρκία. Έχουν συνδεθεί με τα πάντα, από την κατάθλιψη και τον κακό ύπνο έως την εξασθενημένη λειτουργία του εγκεφάλου, την κακή καρδιακή λειτουργία και τη γνωστική μείωση.

Επιπλέον δεν μπορείτε απλά να θέσετε την κοινωνική σας ζωή σε αναμονή έως ότου περάσει η πανδημία. Η σύνδεση είναι πολύ σημαντική για τη συνολική ψυχική σας υγεία. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσει να βρείτε αξία και σκοπό. Τελικά, σας δίνει κάποια σταθερά για την καθημερινή σας ζωή σε έναν χαοτικό κόσμο:

 

Photo by Luiza Braun on Unsplash

 Κοινωνικοποιήστε μέσω της άσκησης – στην πραγματική ζωή ή στο Διαδίκτυο

Η άσκηση είναι ένας αποδεδειγμένος ενισχυτής υγείας, διάθεσης και αυτοεκτίμησης – ευλογία που σίγουρα δεν μπορεί να βλάψει αυτήν τη στιγμή.

Μέχρι τώρα είναι σαφές ότι το να βρίσκεστε έξω στη φύση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης κορονοϊού. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν την επιλογή υπαίθριων δραστηριοτήτων και θέσεων όπως πάρκα ή υπαίθριες εγκαταστάσεις.

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός έχει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική υγεία. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η δραστηριότητα πρέπει να προωθείται ως μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής. Και ενώ οποιοδήποτε είδος εθελοντισμού θα μπορούσε να έχει οφέλη, μερικές μελέτες διαπιστώνουν ότι οι «άλλες προσανατολισμένες» προσπάθειες, όπως αυτές που είναι ανθρωπιστικές για παράδειγμα, έχουν μεγάλη επίδραση στην κοινωνική ευημερία και τη σωματική υγεία.

Να είστε προνοητικοί και λίγο ανορθόδοξοι

Ξεπεράστε τα παράπονά σας και συνεχίστε να επικοινωνείτε με άλλα άτομα ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Θα βγείτε από ένα «κολλημένο» μέρος και θα δράσετε. Αντί να αισθάνεστε αποθαρρυνμένοι, θα νιώθετε ενδυναμωμένοι και θα ελέγχετε περισσότερο τη ζωή σας.

Μιλήστε ανοιχτά για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση

Ενημερώστε τα κοντινά σας άτομα για το πώς νιώθετε. Στείλτε μήνυμα στην ομάδα σας σχετικά με το πόσο σας λείπουν τα πραγματικά hangout. Είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται και εκείνοι το ίδιο. Επομένως μην καταλήγετε αυθαίρετα στο συμπέρασμα ότι είστε υπερβολικοί που νιώθετε μοναξιά ή άγχος. Αν δεν μιλήσετε δεν μπορείτε να το ξέρετε.

Επίσης όταν ένα πρόβλημα «μοιράζεται» γίνεται πάντα ελαφρύτερο.

 

Διαβάστε επίσης:

Ένας διαλογισμός 8 λεπτών για την αγάπη και την ευγένεια

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «μοναξιάς» και «μοναχικότητας»

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αντιμετωπίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση