ΥΓΕΙΑ

5 παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανό να υποφέρετε μακροπρόθεσμα από κορονoϊό

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Μια νέα μελέτη έχει εντοπίσει τους κύριους παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανό για μερικούς ασθενείς να υποφέρουν μακροπρόθεσμα από τον κορονοϊό.

Το «Long Covid», είναι ο όρος που δίνεται σε άτομα που αναρρώνουν από κορονοϊό, αλλά συνεχίζουν να υποφέρουν από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως δύσπνοια, ημικρανίες και χρόνια κόπωση.

Μια νέα ανάλυση από ερευνητές στο «King’s College London», χρησιμοποιώντας δεδομένα από την εφαρμογή «COVID Symptom Study», διαπίστωσαν ότι 1 στα 20 άτομα με κορονοϊό είναι πιθανό να υποφέρουν από συμπτώματα για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, εξέτασε δεδομένα από 4.182 χρήστες της εφαρμογής, οι οποίοι είχαν βγει θετικοί στο τεστ για τον ιό και είχαν καταγράψει με συνέπεια την πορεία της υγεία τους.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ηλικιωμένοι ή υπέρβαροι άνθρωποι, γυναίκες, άτομα με άσθμα και άτομα με μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών συμπτωμάτων την πρώτη εβδομάδα της ασθένειάς τους ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν «long Covid».

Παράγοντες κινδύνου

Εξετάζοντας τους παράγοντες κινδύνου πιο προσεκτικά, η μελέτη συμπέρανε ότι το «Long Covid» επηρεάζει περίπου το 10% των ηλικιών 18-49 ετών, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 22% για τις ηλικίες άνω των 70 ετών.

Το βάρος παίζει επίσης ρόλο, επηρεάζοντας τα άτομα με ελαφρώς υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος.

Οι γυναίκες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από «Long Covid» σε σχέση με τους άνδρες (14,5% σε σύγκριση με 9,5%), αλλά μόνο στην ομάδα νεότερων ηλικιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που ανέφεραν ένα ευρύ φάσμα αρχικών συμπτωμάτων, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν «Long Covid», όπως και τα άτομα με άσθμα, αν και δεν υπήρχαν σαφείς σύνδεσμοι με άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Όσον αφορά τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα, η έρευνα εντόπισε δύο κύριες ομάδες συμπτωμάτων. Η μία περιλάμβανε αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και δύσπνοια, κόπωση και πονοκεφάλους.

Η δεύτερη «ήταν σαφώς πολλαπλών συστημάτων, επηρεάζοντας πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του εντέρου και της καρδιάς”, ανέφερε η μελέτη.

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τα ευρήματά τους για να αναπτύξουν ένα μοντέλο που θα μπορεί να προβλέψει ποιος κινδυνεύει περισσότερο από το «Long Covid» εξετάζοντας την ηλικία, το φύλο και τον αριθμό των πρώιμων συμπτωμάτων ενός ατόμου.

Οι επικεφαλής ερευνητές, ο Δρ Claire Steves και ο επιδημιολόγος Tim Spector, δήλωσαν ότι η μελέτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει σε πρώιμες παρεμβάσεις και έρευνες, που αποσκοπούν στην πρόληψη και θεραπεία.

Οι ερευνητές του King διαπίστωσαν ότι ενώ τα περισσότερα άτομα με κορονοϊό ανέφεραν ότι επανήλθαν στο φυσιολογικό τους σε 11 ημέρες ή λιγότερο, περίπου 1 στους 7 (13,3%, 558 χρήστες) είχαν συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Ο ένας στους 20 (4,5%, 189 χρήστες) έμεινε άρρωστος για οκτώ εβδομάδες και 1 στους 50 (2,3%, 95 χρήστες) υπέφερε από συμπτώματα για περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε νωρίτερα τον Οκτώβριο ότι θα παρέχει εξειδικευμένη βοήθεια σε κλινικές σε όσους πάσχουν από μακροχρόνια συμπτώματα του κορονοϊού.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα της Boeing έδειξε ότι ο κορονοϊός «σκοτώνεται» μέσα στα αεροπλάνα

Κορονοϊός: Έρχεται η προστατευτική ασπίδα προσώπου που θα μας επιτρέπει να τρώμε ενώ τη φοράμε

Έρχεται νέο τεστ για τον κορονοϊό που βγάζει ακριβές αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση