ΥΓΕΙΑ

Mελέτη βρίσκει νευρολογικά συμπτώματα στους περισσότερους ασθενείς με Covid-19

Photo by engin akyurt on Unsplash

Όπως είναι γνωστό, η νέα νόσος του κορονοίού, δεν επηρεάζει μόνο τη λειτρουργία των πνευμόνων, αλλά προσβάλλει και άλλα ζωτικά όργανα. Μάλιστα το αρνητικό είναι, ότι ακόμα και αν ο ασθενής γιατρευτεί από τον ιό, μπορεί να έχει υποστεί μόνιμη βλάβη σε κάποιο από αυτά.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου στο «Annals of Clinical and Translational Neurology», αποκαλύπτεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με covid-19 εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα, όπως μυϊκό πόνο, πονοκεφάλους και εγκεφαλοπάθεια, προκαλώντας όπως ήταν επόμενο ανησυχία στους επιστήμονες.

Ο λόγος που αυτό έχει τόσο μεγάλη αξία, είναι επειδή πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμερικανική μελέτη μέχρι σήμερα, σχετικά με το πώς ο ιός επηρεάζει μακροπρόθεσμα το νευρικό σύστημα και πώς θα μπορούσε να θέσει νέες γνωστικές προκλήσεις για τους επιζώντες.

Ποια είναι τα στοιχεία της τρέχουσας κατάστασης:

Η μελέτη εξέτασε τα αρχεία 509 ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύτηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου σε 10 νοσοκομεία στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, στην περιοχή του Chicago.

Περίπου το 80% των ασθενών εμφάνισαν συμπτώματα όπως μυϊκό πόνο, πονοκεφάλους, σύγχυση, ζάλη και απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης.

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών είχε εγκεφαλοπάθεια ή αλλοίωσε την ψυχική λειτουργία. O χρόνος παραμονής των ατόμων αυτών στο νοσοκομείο ήταν τρεις φορές περισσότερος από τους άλλους ασθενείς. Μάλιστα, όσοι ανήκαν σε αυτή την κατηγορία, είχαν 7 φορές πιο αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο.

Επίσης η μελέτη έδειξε πως οποιεσδήποτε νευρολογικές εκδηλώσεις στο σύνολό τους ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν σε νεότερους ανθρώπους.

Εναλλακτικά, πρώιμες νευρολογικές εκδηλώσεις όπως μυαλγία, κεφαλαλγία ή ζάλη μπορεί να είχαν προκαλέσει προηγούμενη ιατρική περίθαλψη. Αντίθετα, η εγκεφαλοπάθεια ήταν συχνότερη σε ηλικιωμένους ασθενείς. Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλοπάθεια περιλάμβαναν επίσης ιστορικό οποιασδήποτε νευρολογικής διαταραχής ή χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η μέση ηλικία για εκείνους με εγκεφαλοπάθεια ήταν 65. Οι ασθενείς με την πάθηση, έτειναν επίσης να έχουν ιστορικό άλλων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, υπογραμμίζει την υψηλή συχνότητα και το εύρος των νευρολογικών εκδηλώσεων, οι οποίες εμφανίστηκαν σε περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα των Covid‐19 ασθενών που νοσηλεύτηκαν.

 

Διαβάστε επίσης:

Παύση στην έρευνα δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca – Εκδηλώθηκε “ανεξήγητη ασθένεια” σε συμμετέχοντα

Αποτυγχάνει το Πείραμα της Σουηδίας για τον κορονοϊό;-Έκρηξη κρουσμάτων και σκέψεις για εφαρμογή μέτρων

Τι να κάνετε εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση