ΥΓΕΙΑ

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη βιοδείκτη που κατανοεί τη συμπεριφορά του 50% των διαγνωσμένων καρκίνων

Photo by Louis Reed on Unsplash

Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της θεραπείας του καρκίνου είναι η κατανόηση της προόδου και της υποτροπής του, η οποία είναι συχνά απρόβλεπτη. Ερευνητές στο Duke National University of Singapore, ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη βιοδείκτη που βοηθά στην πρόβλεψη της συμπεριφοράς πολλών καρκίνων.

Η πρωτεΐνη MBNL1, δρα ως βιοδείκτης σε πολλούς καρκίνους και υπάρχει σε χαμηλές ποσότητες σε πολλούς από τους κοινούς καρκίνους στον κόσμο, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα και του προστάτη.

Κατανοώντας τον επιπολασμό του MBNL1, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτόν τον μηχανισμό μπλοκάροντας την πρωτεΐνη JNK. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η ομάδα θα διερευνήσει την πρωτεΐνη στον καρκίνο του παχέος εντέρου και θα διερευνήσει την πιθανή εφαρμογή της ανακάλυψής τους στη θεραπεία του καρκίνου.

Παρά τις χρόνιες έρευνες, οι θεραπείες για τον καρκίνο εξακολουθούν να είναι αναποτελεσματικές και έχουν σοβαρές παρενέργειες που συνεχίζουν να προκαλούν επείγουσα ανάγκη για νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία. Η αποκάλυψη νέων μηχανισμών που σχετίζονται με τον καρκίνο, θα βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης.

«Ανακαλύψαμε έναν μηχανισμό που περιλαμβάνει πρωτεΐνη MBNL1 που προβλέπει διάφορα χαρακτηριστικά του καρκίνου όπως η εξέλιξη και η υποτροπή», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Debleena Ray, ανώτερη ερευνήτρια στο πρόγραμμα “Cancer and Stem Cell Biology” (CSCB) στο Duke-NUS.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

«Βρήκαμε ότι η πρωτεΐνη MBNL1 υπάρχει σε χαμηλές ποσότητες σε πολλούς από τους κοινούς καρκίνους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα και του προστάτη, οι οποίοι όταν συνδυάζονται αντιπροσωπεύουν περίπου το 49% όλων των καρκίνων που διαγνώστηκαν το 2018. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή συνολική επιβίωση σε πολλούς από αυτούς τους συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους».

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αντιστραφεί αναστέλλοντας την πρωτεΐνη JNK, έναν πολύ γνωστό στόχο στη θεραπεία του καρκίνου, σε καρκινικά κύτταρα με χαμηλά επίπεδα MBNL1.

«Ενώ οι αναστολείς του JNK έχουν δοκιμαστεί ως φάρμακο κατά του καρκίνου στο παρελθόν, επί του παρόντος δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές για το ίδιο. Ωστόσο, εάν στο μέλλον υπάρχει αναστολέας JNK κατά της νόσου, το MBNL1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για την επιλογή ασθενών για τη θεραπεία », λέει ο συν-συγγραφέας David Epstein, αναπληρωτής αναπληρωτής καθηγητής στο πρόγραμμα CSCB.

«Ο καρκίνος είναι μια παγκόσμια πρόκληση για την υγεία και η Σιγκαπούρη δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για νέους στόχους και βιοδείκτες που εμπλέκονται σε αρκετούς άλλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών », λέει ο Patrick Casey, ανώτερος αντιπρόεδρος της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η ομάδα θα διερευνήσει τον ρόλο του MBNL1 στον καρκίνο του παχέος εντέρου και θα διερευνήσει τις δυνατότητες του αντι-JNK θεραπευτικού χρησιμοποιώντας αντιπληροφοριακή τεχνολογία, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αναστολή της γονιδιακής έκφρασης.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Καρκίνος μαστού: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση