ΥΓΕΙΑ

Αναπτύχθηκε νέο εμβόλιο που αποτρέπει την επανεμφάνιση του μελανώματος

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Το μελάνωμα, είναι μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου, που εμφανίζεται ως συνήθως από την υπερέκθεση στη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου. Το θετικό είναι ότι εάν διαγνωστεί εγκαίρως αυτή η μορφή του καρκίνου είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμη, με ποσοστό επιβίωσης 92%, μόλις ο ασθενής κλείσει 5 έτη χωρίς να αρρωστήσει ξανά. Ο κίνδυνος της επανεμφάνισης του υπάρχει πάντα, όμως και πάλι τα νέα είναι αρκετά ευχάριστα, χάρη σε ένα νέο εμβόλιο.

Αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Celldex Therapeutics που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϋ και έχει σχεδιαστεί ειδικά με στόχο να αποτρέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος στοχεύοντας τα ανοσοκύτταρα (που ονομάζονται δενδριτικά κύτταρα) για να ενεργοποιήσουν αντισώματα και κύτταρα Τ, τα οποία στη συνέχεια προετοιμάζονται για να καταπολεμήσουν τα κύτταρα του μελανώματος σε περίπτωση που εκδηλωθεί ξανά.

Photo by cottonbro from Pexels

Για να δοκιμάσουν το εμβόλιο, ερευνητές από νοσοκομείο της Νέας Υόρκης Mount Sinai διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή με 60 ασθενείς οι οποίοι είχαν μελάνωμα σταδίου 2 ή 3 που αφαιρέθηκε μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Το FreeThink αναφέρει ότι οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν τέσσερις δόσεις του εμβολίου για τον καρκίνο του δέρματος σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν το ίδιο εμβόλιο, καθώς και δύο συστατικά που πίστευαν ότι θα το κάνουν πιο ισχυρό: ένα μόριο που ονομάζεται Flt3L και ένα ανοσοδιεγερτικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο με επιπλέον συστατικά ενίσχυσε δραματικά την ανοσοαπόκριση, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την επίδραση του εμβολίου. «Αυτά τα θετικά αποτελέσματα είναι σημαντικά όχι μόνο για τη βελτίωση των καρκινικών εμβολίων, αλλά και ενδεχομένως για την εφαρμογή τους σε άλλες πλατφόρμες εμβολίων», δήλωσε ο ερευνητής της ομάδας Στίβεν Φλινκ στο σχετικό δελτίο τύπου.

Όσο προχωρούν τα βήματα προ τα μπρος, οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες δοκιμές φάσης 3, για να δοκιμάσουν περαιτέρω το εμβόλιο.

Αυτό που σκοπεύουν να κάνουν, είναι να παρακολουθήσουν επίσης τους συμμετέχοντες στη δοκιμή για να δουν πόσοι από αυτούς της κάθε ομάδας υποτροπιάζουν εμφανίζοντας ξανά το μελάνωμα στα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό, είναι κάτι που θα τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα την ικανότητα που έχει το εμβόλιο να προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι ενέσεις οξυγόνου θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση