ΥΓΕΙΑ

Αντικαταθλιπτικό φάρμακο ίσως αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό

κορονοϊός
Photo by ready made from Pexels

Στις ΗΠΑ καθημερινά εμβολιάζονται κατά τον κορονοϊό περίπου 2 εκατομμύρια άτομα. Ωστόσο σύμφωνα με το “The week”, ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Φράνσις Κόλινς, είπε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε όλο τον πλανήτη μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μολύνονται και για το λόγο αυτό θα χρειαστούν θεραπείες.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για ένα πόσιμο φάρμακο που μπορεί να λάβει κάποιος μόλις βγει θετικός στο test για τον κορονοϊό, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να αρρωστήσει βαριά. Και έχουμε ορισμένα πολύ καλά στοιχεία σχετικά με αυτό».

Αναφέρεται στο αντικαθλιπτικό φάρμακο fluvoxamine, το οποίο αναπτύχθηκε 40 χρόνια πριν και χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Για να εξηγήσει πώςένα χάπι που κοστίζει μόλις 60 σεντς μπορεί να φέρει τόσα καλά αποτελέσματα, ο γιατρός Ντέιβιντ Σέφτελ, ο οποίος εργάζεται σε ιππόδρομο στην Καλιφόρνια είπε ότι έπειτα από θετικά κρούσματα που βρέθηκαν εκεί, αποφάσισε να χορηγήσει το χάπι στους αναβάτες. Από τους 65 ασθενείς δέχθηκαν τη θεραπεία φλουβοξαμίνης τα 49, κατάφεραν να μη νοσηλευτούν. Το 12,5% που αρνήθηκε την αγωγή χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ, ενώ το ένα τελικά απεβίωσε.

Σε μια μικρή, μεθοδολογικά ορθή δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association ( JAMA ) τον Νοέμβριο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Έρικ Λένζε, ανέφερε ότι κανένας από τους 80 από τους 152 ασθενείς του που έλαβαν φλουβοξαμίνη αφού διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό δεν επιδεινώθηκε, έναντι του 8% των ομάδα ελέγχου λήψης εικονικού φαρμάκου.

Όμως τα αποτελέσματα αυτά καταγράφηκαν σε μια μικρή ομάδα και σύμφωνα με το γιατρό, για να αποδειχθεί απολύτως έγκυρο, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και σε μια μεγαλύτερη μελέτη.

Πράγματι τον επόμενο μήνα, πρόκειται να ξεκινήσει σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, με τους επιστήμονες να δηλώνουν αρκετά αισιόδοξοι.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Ξεκινά κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε εγκύους

Facebook: Αφαιρεί αναρτήσεις παραπληροφόρησης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Οι γυναίκες ανησυχούν για το εμβόλιο περισσότερο από τους άντρες σύμφωνα με νέα έρευνα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση