ΥΓΕΙΑ

Μπορούμε νοσήσουμε ταυτόχρονα από γρίπη και από κορονοϊό;

Photo by engin akyurt on Unsplash

Την άνοιξη, και από την αρχή της πανδημίας, οι αξιωματούχοι υγείας είχαν προειδοποιήσει ότι υπήρχε πιθανότητα για κάποιον να μολυνθεί ταυτόχρονα από τη γρίπη και από τον κορονοϊό.

Στα τέλη του Οκτωβρίου στο Solano County της Καλιφόρνια, επιβεβαίωσαν ότι είδαν και τις δύο λοιμώξεις σε έναν ασθενή για πρώτη φορά από την έναρξη της σεζόν της γρίπης. Η ασθενής δεν ταυτοποιήθηκε, αλλά το The Independent αναφέρει ότι ήταν άνω των 20 ετών, εργάζεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και έχει αναρρώσει.

Τα νέα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, επειδή ο αριθμός των περιπτώσεων κορονοϊού σε όλη τη χώρα αυξάνεται. Αντιμετωπίζοντας τη διπλή λοίμωξη, ο υπάλληλος υγείας της Solano County Bela Matyas λέει: «Αυτή είναι μια πολύ σαφής ένδειξη για το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό. Τώρα έχουμε γρίπη στην κοινότητά μας ταυτόχρονα έχουμε και κορονοϊό … εξασθενούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας κάνουν πιο ευαίσθητους και στην άλλη ασθένεια.»

Ενώ οι γιατροί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να αρρωστήσουν τόσο με τον κορονοϊό όσο και με τη γρίπη, ο αριθμός των περιπτώσεων που περιλαμβάνουν διπλή λοίμωξη εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό.

Ο καθηγητής ιατρικής του Σαν Φρανσίσκο από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, Πίτερ Τσιν Χονγκ, (Peter Chin-Hong), λέει στο NBC ότι αν αυτές οι διπλές λοιμώξεις γίνονται πιο συνηθισμένες.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά ειδικοί όπως ο καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον και Αμίρα Ρόες, λένε ότι δεν είμαστε στο ίδιο μέρος που βρισκόμασταν όταν η πανδημία ξέσπασε για πρώτη φορά στις αρχές του έτους.

«Από τον Μάρτιο είμαστε καλύτερα να κατανοήσουμε ποιες υποστηρικτικές θεραπείες είναι χρήσιμες για ορισμένους ασθενείς. Υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται τώρα για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό στο πλαίσιο του FDA EUA, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά για τον εντοπισμό αποτελεσματικών φαρμάκων», λέει ο δρ Ρόες στο Pop Sugar.

Αλλά δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η αρρώστια είτε με τον κορονοϊό είτε με τη γρίπη (ή και τα δύο) είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Στην πραγματικότητα, οι συστάσεις του CDC για τη διακοπή της εξάπλωσης της γρίπης μπορεί να φαίνονται οικείες, επειδή είναι σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που μας έχουν πει για να παραμείνουμε υγιείς εν μέσω μιας πανδημίας.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά και αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο σε εσάς, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών. Καθαρίστε και απολυμάνετε υψηλές επιφάνειες αφής που μπορεί να είναι γεμάτες μικρόβια. Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Το πιο σημαντικό απ’όλα, κάντε το εμβόλιο της γρίπης φέτος.

«Ακόμα κι αν αρρωστήσετε, ο εμβολιασμός της γρίπης μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των ασθενειών, και το σημαντικότερο, μπορεί να σας κρατήσει έξω από το νοσοκομείο», δήλωσε ο γκουρού πανδημίας δρ. Άντονι Φαουτσί. Επειδή βλέπουμε ήδη μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, είναι σημαντικό να διαχειριστούμε τουλάχιστον το μέρος της εξίσωσης για τη γρίπη. Ο ίδιος, θέλει επίσης να θυμόμαστε ότι η γρίπη, από μόνη της, είναι μια σοβαρή ασθένεια. Ας κάνουμε ό, τι μπορούμε με τα εργαλεία που έχουμε και έχουμε ένα καλό εργαλείο σε ένα εμβόλιο γρίπης », είπε στο Healthline.

Διαβάστε επίσης:

Εποχική γρίπη και κορονοϊός: Πώς να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα

Κορονοϊός: Στον «χορό» των lockdown ολόκληρη η Ευρώπη – Ποια μέτρα ισχύουν

Κορονοϊός 2020 – Ισπανική γρίπη 1918: Οι καθηλωτικές ομοιότητες της αντιμετώπισής τους σε εικόνες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση