ΥΓΕΙΑ

Χρειάζεται να αντικαθιστούμε την υφασμάτινη μάσκα προσώπου με μια καινούρια;

μάσκα
πηγή: pexels

Οι προστατευτικές μασκες προσώπου, έγιναν πλέον το αναγκαίο κακό σε όλες μας τις μετακινήσεις. Αρκετός κόσμος προτιμά να αγοραζει συσκευασίες που περιέχουν μιας χρήσης τις οποίες πετάνε μόλις επιστρέψουν στο σπίτι, ενώ άλλοι προτιμούν τις πάνινες οι οποίες μπορούν να πλυθούν και να χρησιμοποιθούν για αρκετό καιρό.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι το μέχρι πόσο μπορούμε να τις φοράμε και αν όντως χρειάζεται να τις αντικαταστήσουμε κάποια στιγμή. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί ειναι να τις ανανεώνουμε αν περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εξήγηση που δινουν είναι αρκετά απλή.

Οποιοδήποτε αντικείμενο φτιάχνεται από ύφασμα, όπως και οι μάσκες προσώπου, είναι ευαίσθητο στη φθορά.

Επομένως, εάν φοράτε και πλένετε την αγαπημένη σας μάσκα προσώπου για τους τελευταίους 3-4 μήνες, ίσως είναι καιρός να την πετάξετε και να την αντικαταστήσετε με μια καινούρια.

«Δεδομένου ότι η βασική αρχή της μάσκας λειτουργεί εμποδίζοντας τα σταγονίδια να ταξιδέψουν σε κοντινή απόσταση, αυτές που έχουν φτιαχτεί από ύφασμα, γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές όσο περισσότερο πλένονται καθώς γίνονται πιο διαπερατές», δήλωσε ο Γιον Χαν, ο διευθυντής εργαστηρίου δοκιμών στο USA Today ‘s Review.

Photo by Kate Trifo on Unsplash

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν η υφασμάτινη μάσκα προσώπου σας είναι στο τέλος της ζωής της;

Αυτό εξαρτάται από αρκετούς παραγοντες. Από το πόσο την έχετε χρησιμοποιήσει, πόσο πολύ την έχετε πλύνει και πόσο συχνά έχει χρειαστεί να τη φορέσετε.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, ότι μία υφασμάτινη μάσκα μπορεί να φθαρεί περισσότερο απ’ όσο νομίζετε.

Σκεφτείτε μάσκες όπως εποχιακή ενδυμασία”, δήλωσε ο Κρις Τζόνσον, επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Temple, παρομοίασε στο Philadelphia Inquirer, τις μάσκες ότι είναι σαν τα εποχιακά ρούχα. Αν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε φθορά ή αλλαγή στην εφαρμογή, τότε για λόγους υγείας καλό είναι να πάρουμε μια άλλη

Εάν τα ελαστικά της μάσκας φαίνονται χαλαρά, ίσως είναι καιρός για αντικατάσταση. Μόλις η μάσκα σας δεν είναι πλέον άνετη στο πρόσωπό σας, χάνει πολύ την αποτελεσματικότητά της.

Εάν πρέπει συνεχώς να προσαρμόζετε τη μάσκα σας για να την εφαρμόζει σωστά, αποκτήστε μια νέα. Πετάξτε επίσης μάσκες που έχουν δάκρυα ή τρύπες, καθώς και μάσκες που μπορείτε να δείτε μέσα από αυτές, όταν τις κρατάτε κόντρα στο φως.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα από Pfizer – BioNTech

Φινλανδία: Πιο αξιόπιστοι και από τα τεστ οι σκύλοι-ανιχνευτές του κορονοϊού

Ειδικό τεστ αναπνοής ανιχνεύει το 80% των περιπτώσεων καρκίνου στις πρώτες δοκιμές

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση