ΥΓΕΙΑ

Ειδικό τεστ αναπνοής ανιχνεύει το 80% των περιπτώσεων καρκίνου στις πρώτες δοκιμές

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η νόσος. Πολλές φορές δυστυχώς, αρκετοί ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τα πρώιμα σημάδια και νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα τους, όταν ήδη ο καρκίνος έχει προχωρήσει και έχει κάνει μεταστάσεις και σε άλλα σημεία.

Εδώ και αρκετά χρόνια, πραγματοποιούνται έρευνες για την άμεση εντόπιση του, με όσο πιο οικονομικό και ανώδυνο τρόπο γίνεται. Πρόσφατα, επιστήμονες στην Αυστραλία έχουν αναπτύξει ένα ειδικό τεστ αναπνοής, που μπορεί να εντοπίσει γρήγορα αυτούς που αναπτύσσονται στο κεφάλι και το λαιμό και μάλιστα με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρκίνοι που εμφανίζονται σε αυτά τα δύο σημεία,  αντιπροσωπεύουν το 6% όλων των υπόλοιπων που προκαλούν το θάνατο σε περίπου 300.000 άτομα.

Οι θεραπείες, χάρη στην πρόοδο της ιατρική και της τεχνολογίας, μπορεί να είναι αποτελεσματικές, σε σημείο που μπορεί ο ασθενής να απαλλαγεί από τον καρκίνο και να μην τον εμφανίζει ξανά. Όμως αυτό είναι εφικτό μόνο εάν η ασθένεια διαγνωστεί νωρίς. Γι’ αυτό και ο ρόλος αυτού του νέου τεστ αναπνοής, είναι τόσο πολύ σημαντικός.

πηγή: unsplash

Αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας και μπορεί να ανιχνεύσει βιοδείκτες με βάση την αναπνοή που σχετίζονται με καρκίνο στο και το λαιμό. Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 181 ασθενείς με ύποπτο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου πρώιμου σταδίου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτό που ονομάζεται επιλεγμένο φασματόμετρο μάζας, έναν σωλήνα ροής ιόντων για να αναλύσουν τις αναπνοές των ασθενών.

Σε δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανίχνευσε με ακρίβεια τον καρκίνο το 80% του χρόνου. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ανίχνευσε με ακρίβεια και καλοήθεις περιπτώσεις στο 86 % του χρόνου.

Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν μέσω ανάλυσης βιοψίας ιστού και έπειτα σε μια ξεχωριστή ομάδα ασθενών, που ώθησαν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι βρήκαν ένα γρήγορο και ισχυρό εργαλείο για την ανίχνευση του καρκίνου.

Το ζητούμενο αυτής της έρευνας είναι η ελπίδα είναι να δημιουργηθεί μια φορητή συσκευή, που θα μπορούσε γρήγορα να παρέχει πληροφορίες στους γιατρούς και να τους προειδοποιήσει για την ύποπτη ανάπτυξη καρκίνου στο κεφάλι και τον τράχηλο.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι ενέσεις οξυγόνου θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση