ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Ποιο σύμπτωμα διαφέρει από αυτά του κρυολογήματος

Photo by Alexandra Gorn on Unsplash

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία τα συμπτώματα μεταξύ του κορονοίού και της γρίπης είναι παρόμοια και συχνά τα μπερδεύουμε μεταξύ τους.

Φέτος, εκτός από την ανησυχία για τη γρίπη και άλλους ιούς της αναπνευστικής οδού εμφανίστηκε ο covid-19 που άλλαξε τις ζωές όλων μας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν κάποιες ομοιότητες, ο κορονοϊός και το κρυολόγημα έχουν επίσης κάποιες πολύ σημαντικές διαφορές.

Παρακάτω είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν πρόκειται για κορονοϊό έναντι του κοινού κρυολογήματος.

 

Ορισμένα κοινά κρυολογήματα είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος κορονοϊού

Οι συνηθισμένοι ανθρώπινοι κορονοϊοί που δεν πρέπει να συγχέονται με τον νέο coronavirus ή το SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν σήμερα, μπορεί να προκαλέσουν ήπια έως μέτρια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μολυνθεί με έναν ή περισσότερους από αυτούς τους ιούς σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Τέσσερις συνηθισμένοι ανθρώπινοι κορονοϊοί προκαλούν το 15-30% των κοινών κρυολογημάτων. (Πιο συχνά, ωστόσο, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ρινοϊούς). Η εποχή αιχμής τους είναι επίσης χειμωνιάτικη, παράλληλα με τη γρίπη.

Ωστόσο, αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι ο νέος κορονοϊός, που σημαίνει ότι έχει μεταλλαχθεί με κάποιο τρόπο και έχει καταστεί πιο θανατηφόρος.

Photo by Ani Kolleshi on Unsplash

Συμπτώματα κορονοϊού που μοιάζουν με τα συνηθισμένα συμπτώματα

Ο COVID-19 και το κοινό κρυολόγημα μοιράζονται πολλά από τα ίδια αναπνευστικά συμπτώματα. Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα κρυολογήματος συνήθως κορυφώνονται μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες και συχνά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

– Φτάρνισμα

– Ερεθισμένη μύτη

– Πονόλαιμος

– Ξηρός βήχας

– Βουλωμένη μύτη

– Υγρά μάτια

– Πυρετός

 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών,  μερικά από αυτά τα συμπτώματα κρυολογήματος όπως η βουλωμένη μύτη και ο βήχας, μπορεί να διαρκέσουν από 10 έως 14 ημέρες, όμως συνήθως θα βελτιώνονται κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Όσον αφορά τα συμπτώματα του κορονοϊού, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρουν ότι όλα τα αναφερόμενα κρούσματα του κυμαίνονταν από τα ήπια συμπτώματα μέχρι τη σοβαρή ασθένεια και τον θάνατο. Τα συμπτώματα του COVID-19 εμφανίζονται συνήθως δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση σε αυτόν και περιλαμβάνουν:

– Πυρετό

– Ξηρό βήχα

– Δυσκολία στην αναπνοή

Ευτυχώς, παρόλο που έχουν αναφερθεί σοβαρές ασθένειες και θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό, οι περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις έχουν ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα, ανά μελέτη, περιελάμβαναν πονόλαιμο και ρινική καταρροή, που αναφέρθηκαν από το 5% των ασθενών, ενώ για το 1-2% των ασθενών αναφέρθηκαν τα συμπτώματα της διάρροιας, ναυτίας και εμετού.

Σύμφωνα με τους New York Times, η πνευμονία είναι επίσης συχνή στους ασθενείς με COVID-19, ακόμη και σε εκείνους των οποίων οι περιπτώσεις δεν είναι σοβαρές.

 

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για τον COVID-19. Αυτό το διάστημα το εμβόλιο βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά ασθενείς με κορονοίό και πειραματόζωα. Η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να κερδίσει χρόνο, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή είναι πολύτιμος, δοκιμάζουν θεραπείες με ήδη εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την καταπολέμηση του έμπολα, της ελονοσίας και του HIV.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάμεσα σε πολλά φάρμακα έχει ξεχωρίσει τέσσερα από αυτά τα οποία αν και δεν έχουν δώσει σαφή αποτελέσματα πιστεύει ότι με πιο μεθοδευμένες κλινικές μελέτες θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.