ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Οδηγίες για τη διαχείριση αλλεργικών αντιδράσεων

εμβόλιο
πηγή: Instagram @biotech

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, ενδέχεται να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή φάρμακο, που χορηγείται σε έναν ασθενή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), Δρ. Tζουν Ρέιν, δημοσίευσε μια ανακοίνωση σχετικά με την καθοδήγηση των κέντρων εμβολιασμού όσον αφορά στη διαχείριση αλλεργικών αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο mRNA BNT162b2 (Pfizer και BioNTech).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης.

Πλέον, έχουν εκδοθεί ενημερωμένες οδηγίες για τα κέντρα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, σχετικά με τη διαχείριση της αναφυλαξίας, μετά από δύο αναφορές αναφυλαξίας και μία αναφορά πιθανής αλλεργικής αντίδρασης μετά την ανοσοποίηση.

Ο Δρ Ρέιν, υπογράμμισε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Φάρμακα (CHM), στην οποία συμμετείχαν ειδικοί στην Αλλεργιολογία και στην Κλινική Ανοσολογία, συγκροτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2020 για να εξετάσει αυτές τις εκθέσεις αλλεργικών αντιδράσεων με στόχο τον περιορισμό του σπάνιου κινδύνου αναφυλαξίας, προσθέτοντας ότι η αναφυλαξία είναι μια γνωστή, αν και πολύ σπάνια, παρενέργεια για οποιοδήποτε εμβόλιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πάθουν αναφυλαξία και τα οφέλη όσον αφορά στην προστασία από τον κορονοϊό υπερτερούν των κινδύνων.

Σύμφωνα με τις ανανεωμένες συστάσεις, κάθε άτομο με ιστορικό αναφυλαξίας άμεσης έναρξης σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή δεν πρέπει να λάβει το εμβόλιο BNT162b2. Ακόμη, μια δεύτερη δόση του εμβολίου δεν πρέπει να χορηγείται σε όσους έχουν υποστεί αναφυλαξία στην πρώτη δόση εμβολιασμού.

Ένα πρωτόκολλο για τη διαχείριση της αναφυλαξίας και τα απαραίτητα φάρμακα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο κάθε φορά που χορηγείται το εμβόλιο BNT162b2. Η άμεση θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει έγκαιρη χορήγηση 0,5 mg ενδομυϊκής αδρεναλίνης (0,5 ml 1: 1000 ή 1 mg / ml αδρεναλίνης), άμεση ενημέρωση της ομάδας αναζωογόνησης και επιπρόσθετη αδρεναλίνη ενδομυϊκά κάθε 5 λεπτά.

Σύμφωνα με τον Δρ Raine «όποιος πρόκειται να λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να συζητήσει οποιεσδήποτε ερωτήσεις και το πιθανό ιατρικό ιστορικό σοβαρών αλλεργιών με τον επαγγελματία της υγειονομικής περίθαλψης προτού εμβολιαστεί».

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Κικίλιας: Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στη χώρα μας

Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

ΠΟΥ: Οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση