ΥΓΕΙΑ

Γιατί διαφοροποιούνται οι αλλεργίες στον οργανισμό όσο περνούν τα χρόνια;

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Κάτι που έχει παρατηρηθεί σχετικά με τις αλλεργίες, είναι ότι μπορεί να διαφοροποιούνται ή να πάψουν να ταλαιπωρούν τον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου. Η παρατήρηση αυτή ισχύει και επιστημονικά, καθώς οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο μπορεί να ξεπεραστεί μία αλλεργία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανό αν ένα παιδί εμφανίσει αλλεργία, να απαλλαγεί από αυτή αργότερα στην ζωή του, ενώ αν αυτή παρουσιαστεί στην εφηβεία, τότε μάλλον το άτομο αυτό θα την έχει για όλη του τη ζωή.

Πώς εξηγείται αυτό επιστημονικά

Το έχει ξεπεράσει ο οργανισμός

Τα στοιχεία αναφέρουν πως όσοι ανήλικοι είναι αλλεργικοί πριν κλείσουν τα 16 τους χρόνια ενδέχεται να την ξεπεράσουν.

Τα ποσοστά με τις πιθανότητες έχουν ως εξής:

60-80% για αλλεργία στο γάλα και τα αυγά

20% για αλλεργία στα φυστίκια

14% για αλλεργία στους ξηρούς καρπούς

4-5% για αλλεργία στα οστρακοειδή

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Μετακινήστε σε διαφορετικό μέρος

Οι αλλεργίες, ειδικά οι εποχιακές, αλλάζουν και ως προς τη συχνότητα τους αλλά και στη διάρκεια ζωής τους. Ο κάθε γεωγραφικός τόπος στον οποίο βρίσκεστε, διαφέρει ως προς την ποσότητα αλλεργιογόνων. Άρα η μετάβαση από τη μία πόλη στην άλλη, είναι πολύ πιθανό να σας επηρεάσει, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Είστε απλά επιρρεπείς στις αλλεργίες

Αν και δεν έχει γίνει σαφής ο λόγος που συμβαίνει αυτό, κάποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα σε σχέση με άλλα και το ανοσοποιητικό τους, «αναγνωρίζει» τα αλλεργιογόνα ως πιθανούς κινδύνους.
Ως συνήθως τα άτομα αυτά μπορεί να μην αναπτύξουν μία αλλά περισσότερες. Η περίπτωση αυτή όμως διαφέρει από την ατοπία, η οποία πρόκειται για μία γενετική προδιάθεση απέναντι στις αλλεργίες. Αυτό σημαίνει ότι όταν το άτομο αυτό έρθει σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, τότε θα έχει για πάντα αλλεργία σε αυτό.

Αλλαγές στο σώμα

Η σχέση μεταξύ ορμονών και αλλεργιών δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως σχετίζονται σχεδόν όλα με τις ορμόνες, αυτό επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες. Συγκεκριμένα λέγεται ότι κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων του εμμηνορροϊκού κύκλου, μπορεί να παρατηρηθεί επιδείνωση στο άσθμα.

Επίσης παράγοντες όπως η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία μπορούν μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως το να μην ελέγχεται καλά το άσθμα και άλλα συμπτώματα αλλεργίας με την πάροδο του χρόνου.

Οι ηλικιωμένοι λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού, είναι εξίσου επιρρεπείς σε αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία

5 συμπτώματα εμμηνόπαυσης που σπάνια αναφέρονται

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας είναι γεμάτο με τοξίνες